Pentru cea de a treia ediţie „Orchestra’s Conductor Competition”, Filarmonica de Stat Oradea a fost aleasă în acest an să fie amfitrion, în parteneriat cu Asociaţia Geros. Concursul dedicat dirijorilor a început în 26 aprilie şi s-a încheiat în 2 mai, cu concertul de gală susţinut la Teatrul Regina Maria, care a fost de fapt finala competiţiei.
Concertul a fost dirijat de cei trei concurenți intraţi în finală. Solistul invitat al concertului de gală a fost Răzvan Popovici la violă, iar prezentator a fost dirijorul Cristian Oroşanu, preşedintele competiţiei.
[eadvert]
La concurs au fost invitaţi să se înscrie dirijori din toată lumea, fără limită de vârstă. Noul concept aparţine dirijorului Cristian Oroşanu, şi oferă candidaţilor oportunitatea unică de a fi selectaţi de către muzicienii orchestrei pe care o conduc. Peste 200 de candidați din întreaga lume s-au înscris online, din care 70 de dirijori au fost selecționați pentru a fi prezenţi la Oradea, 18 candidați fiind clasați în etapa semifinală.
„O mulțime de dirijori au venit la Oradea, care pot spune că a devenit pentru o săptămână capitala dirijorilor. Majoritatea sunt acum în plublic, alături de dumneavoastră. Dar trei dintre ei sunt finaliști, aleși de orchestră, și pe care îi veți apalauda în seara asta, aici, pe acest podium”, a spus Cristian Oroşanu.
Trei finalişti
Prima dintre finaliştii care au dirijat joi seara a fost Jiannan Cheng din China. Ea a dirijat Romanţă pentru viola şi orchestră, op.85, de Max Bruch şi Simfonia nr. 30, k.202 de Mozart.
„Continuăm această aventură. Şi când spun aventură mă refer la orchestră. Imaginaţi-vă că, în mod normal, orchestra repetă cu acelaşi dirijor timp de patru zile, şi dă un concert. Dar în această săptămână au repetat cu 18 dirijori, şi dau un concert cu trei dintre ei. O sarcină foarte dificilă. Felicitări lor!”, a spus după primele două lucrări Cristian Oroşanu.
Acesta a ales repertoriul pentru fiecare dintre dirijorii finalişti. Piese romantice, cu solist, dar şi câte o simfonie clasică, de Mozart. Următoarele două lucrări din concert au fost o compoziţie de Weber, Andante e rondo ungarese op.35 şi Simfonia nr. 31, k.297 de Mozart. La pupitrul dirijoral s-a aflat cel de al doilea finalist, Ken-Wassim Ubukata, din Franţa.
Cel de al treilea finalist a fost un dirijor din Singapore, Alvin Arumugam. Sub bagheta sa s-au audiat lucrările Lyric movement de Gustav Holst şi Simfonia nr. 35, k. 385 de Mozart.
După evoluţia celor trei dirijori, membrii orchstrei au putut vota live, prin intermediul unei aplicaţii, pe ecran fiind afişat un grafic al voturilor. Până la finalizarea voturilor, solistul Răzvan Popovici a fost invitat să spună câteva cuvinte.
„Cred că am cântat de 21 de ori piesele acestea în aceste zile. Am ajuns acum la final şi vom cânta din nou pentru dumneavoastră. Aţi mai ascultat vreodată într-un concert trei piese pentru violă şi orchestră, la Oradea? E o premieră! Şi nu este o glumă cu violişti. Glumele cu violişti au fost întotdeauna un fel de zăhărel, un fel de piper şi sare ale vieţii noastre muzicale. Cu toţii din orchestră ştiu cu siguranţă multe glume. Istoric vorbind, violiştii nu au fost întotdeauna cei mai rapizi, cei mai virtuoşi, ci pur şi simplu acompaniau, cântau frumos. Ştiţi că se zice că într-un cvartet de coarde sticla este violoncelul, eticheta este, desigur, vioara întâi, dar vinul este viola şi vioara a doua. Pe parcursul anilor, repertoriul de la mijlocul secolului XIX a devenit mai virtuos. Aţi ascultat piese splendide astăzi care se califică în repertoriul mare, care concurează cu piese pentru violoncel, vioară, chiar şi contrabas. Am mulţi prieteni în Paris, Londra, Stuttgart, Viena, Berlin, care cântă repertoriul de vioară sau violoncel extraordinar pe contrabas. Deci, poveştile că violiştii şi contrabasiştii sunt lenţi nu mai sunt adevărate”.
Răzvan Popovici a interpretat apoi trei duete de Béla Bartók (Dans transilvan, Dans ruten şi „Ugyan, édes komámasszony”) alături de Adrian Vasile la viola a doua.
Premii şi invitaţi
Cristian Oroşanu a mulţumit la final orchestrei orădene şi managerului Filarmonicii de Stat Oradea, Carmen Rus, pentru implicarea în organizarea evenimentului, lui Sergiu Suci şi Alexandrei Doja, viceprimarului Antonia Nica şi lui Alexandru Chira, director general Visit Oradea, pentru susţinere. La fel, a mulţumit echipei sale formată din Graţiela Duma, Maria Nica şi Marius Munteanu, ultimul fiind cel care a realizat aplicaţia de vot.
La finala de la Oradea, Cristian Oroşanu a invitat şi alţi manageri de la alte filarmonici din ţară şi din străinătate. De la Cluj Napoca au fost prezenţi Silvia Sbârciu, managerul Filarmonicii de Stat „Transilvania”, Florin Estefan, managerul Operei Naţionale şi Szep Gyula, managerul Operei Maghiare. Pentru prima dată au fost invitaţi şi manageri din străinătate pentru a vedea finaliştii, prezenţi la evenimentul de la Oradea fiind managerul Orchestrei simfonice de stat din Izmir, Turcia, managerul Orchestrei Simfonice din Vratsa, Bulgaria şi managerul Orchestrei simfonice MAV din Budapesta, Ungaria.
În urma voturilor, pe locul III s-a situat Ken-Wassim Ubukata, care primeşte şi 1.500 de euro. Pe locul II s-a situat Jiannan Cheng, care va primi 2.000 de euro iar câştigătorul concursului de dirijori a fost desemnat de orchestră singaporezul Alvin Arumugam, premiul I constând şi în 2.500 de euro.
De asemnea, câştigătorul va avea ocazia de a dirija de două ori orchestra orădeană, iar Jiannan Cheng o singură dată. De asemenea, Hristo Pavlov, managerul orchestrei din Vratsa, a anunţat că îl va invita pe Alvin Arumugam să dirijeze un concert împreună cu orchestra bulgară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!