Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a dat startul curăţeniei în barajul de la Priza de Apă până la podul Decebal. Decolmatarea se face cu o draga amfibie mulțifuncțională. Draga Watermaster V poate să opereze în condiții de siguranță, eficient și într-un mod prietenos față de mediul înconjurător, pe întreaga suprafață a apei până la o adâncime de şase metri.
Draga este produsă și certificată în Finlanda și este utilizată în peste 70 de țări din întreaga lume. Utilajul a costat 4,4 milioane de lei, bani din surse proprii Administrația Națională Apele Române, şi a fost cumpărată în 2018. Până în prezent utilajul a fost folosit doar pentru teste însă de-acum înainte va putea fi transportat oriunde este nevoie de decolmatări.
Utilajul are o rază de acţiune de 110 mp şi un unghi de rotire de 180 de grade. Cabina este ergonomică și perfect adaptată pentru a supraveghea ancorarea și toate manevrele tehnice. Draga are propriul sistem de propulsie astfel că poate naviga independent, fără remorcare.
„Draga are o varietate de atașamente care permit mai multe aplicații. Schimbul dintre modurile de lucru durează maxim 30 min. Astfel draga poate efectua dragare prin sucțiune/aspirare până la 6,5 m adâncime, dragare prin excavare până la 5,5 m adâncime, greblare, dar şi fixare stâlpi în sol”, a precizat Dorel Dume, director la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bihor.
Importantă
O dată la cinci ani experţii hidrologi din cadrul ABA desfăşoară activităţi de batimerie, adică, cu echipamente de ultimă generaţie se face o scanare a albiei râului pentru a determina relieful. În urma datelor obţinute se poate vedea gradul de colmatare a acelei acumulări. În ceea ce priveşte acumularea de pe Crişul Repede, din zona Priza de apă, anul trecut specialiştii ABA Crişuri au făcut această măsurătoare şi a reieşit că, gradul de colmatare este de 65%. De aceea, acesta trebuie adus în parametri. Între barajul de la Priză şi podul Decebal ar trebui să existe un volum de apă de 1,7 milioane metri cubi, dar în momentul de faţă există circa la 300.000 mc.
„Un curs de apă bine întreţinut permite activităţi inclusiv de recreere şi aici vorbim de zona unde actualmente orădenii pot merge cu hidrobicicletele. În cazul în care nu existat această activitate de decolmatare, în maxim doi trei ani gradul de colmatare era atât de mare încât adâncimea apei nu permitea nici măcar plimbarea cu o hidrobicicletă”, a punctat Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crişuri.
Trimite articolul
XComunismul e departe, peste lac. Și se știe că nu știe să înoate.
Însetat, românul s-a dus la lac să bea apă.
Din apă s-a uitat la el trecutul pe care nicio apă nu-l lasă-n urmă.
Îngrozit, românul a vrut să fugă, dar cineva îi furase calul.
-
Au sosit ajutorii de şerifmar sã vadã feketeala trecutului prea dezechilibraţã cetãţeanului şi pensiliţiile se uitarã puţin prea puţin pe apã zar s-au spãlat conducãte spre verziliţi, şeful muniţional se duse la echipas autor maxim recunoscut chitarã de poze corp delict în dubiţã sperialã cu girostar veşnic compost. Trecutul suspistã fekete îl maţilirã cã poate da stingere şi sã spele locul cu talpa trecutului spre domniciliul spiritual dacã mai are nisip de preasãrat la maţ de apãrat maţul trecut de cal nu-i compost actual.
-
Ce legatura are? Suferi de problema psihiatrice?
-
nu stii tu sa apreciezi literatura art nouveaua 🙂
-
Eu zic ca e draglina.