Reprezentanții Primăriei Oradea s-au mișcat repede și următoarea zi au anunțat că „începând din 25 octombrie se închide accesul pe aleile Grădinii publice de pe Dealul Ciuperca, pentru lucrări de remediere a acestora. Accesul publicului va fi permis doar la unitatea de alimentaţie publică aflată în punctul de panoramă”.
Tot atunci Primăria Oradea anunța că lucrările de consolidare vor fi efectuate în cel mai scurt timp. Din 25 octombrie și până în prezent nu s-au efectuat niciun fel de lucrări de consolidare, iar urmările sunt dezastroase.
„Ne-am deplasat la faţa locului împreună cu constructorul şi proiectantul şi am constatat ce s-a întâmplat. Este comandată expertiza tehnică. Aceasta ne va spune cauzele şi ce este de făcut”, ne-a spus Marius Moş, şeful Direcţiei Managementul Proiectelor cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei. Constructorul lucrării este firma Abed Nego, titulara mai multor contracte de construcţii cu Primăria Oradea iar proiectant este arhitectul Daniel Tivadar. Moş spune că lucrarea de amenajare a Dealului Ciuperca a beneficiat de un studiu geotehnic. „Ca măsură de protecţie a publicului, locul rămâne închis. Vom face mai vizibil acest lucru pentru că mulţi oameni nu respectă interdicţia actuală. În cel mai scurt timp se va trece la ridicarea şi transportarea de pe deal a dalelor şi a materialelor care se mai pot recupera, până la decizia expertului”, mai spune directorul. Expertul desemnat de executivul local să evalueze situaţia este profesorul clujean Florian Roman. Moş zice că deocamdată nu poate spune dacă distrugerea amenajării va avea repercusiuni din partea finanţatorului. „Noi avem obligatia sa păstram investiția. Dacă se remediază, nu văd de ce am avea probleme”, zice el. Alunecarea de teren a pornit de sub punctul de alimentaţie publică, pământul a măturat în calea sa un punct de belvedere și trei șiruri de alei.
La inaugurarea Grădinii Publice Ciuperca, patronul firmei constructoare Abed Nego, Marius Ionaşcu, a subliniat eforturile care s-au depus cu stabilizarea dealului, fiind aduse cantităţi uriaşe de pământ pentru a realiza aleile într-un unghi cât mai accesibil vizitatorilor. „Dealul este cavernos şi sunt probleme când acestea se umplu cu apă”, explica Ionaşcu.
Garanție 5 ani
După primele alunecări de teren reprezentanții primăriei au dat asigurări că deficiențele apărute vor fi remediate de constructor în baza garanției de execuție a lucrărilor care se întinde pe cinci ani.
Reprezentanții municipalității, ai Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională, a proiectanților și a firmei executante a lucrărilor au verificat luni în teren starea Dealului Ciuperca.
Lucrările de modernizare au fost executate de ABED-NEGO COM SRL, iar valoare acestora este de 4.989.967,34 lei fără TVA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!