Personalul instituțiilor Ministerului Afacerilor Interne continuă să desfășoare, 24 de ore din 24, alături de autoritățile locale, societatea civilă și mediul privat din județul Bihor, activități de sprijin a refugiaților ucraineni.
[eadvert]
Pentru asigurarea răspunsului eficient în sprijinul cetățenilor ucraineni veniți în România, în data de 26 februarie a.c., la nivelul județului Bihor a fost operaționalizat Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI), în cadrul căruia activitățile de gestionare a situației refugiaților ucraineni sosiți în județul nostru sunt desfășurate de reprezentanții instituțiilor cu atribuții în domeniu, sub coordonarea prefectului Dumitru Țiplea.
Astfel, în vederea stabilirii și gestionării în mod organizat, unitar și eficient a resurselor puse la dispoziție de autoritățile locale, societatea civilă și mediul privat din județul Bihor pentru persoanele refugiate în urma conflictului armat din Ucraina, CJCCI asigură coordonarea fluxului informațional între Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, autoritățile publice, ONG-uri și societatea civilă și coordonarea utilizării resurselor puse la dispoziție de autoritățile publice locale, societatea civilă și ONG-uri, în funcție de nevoile solicitate de către refugiați. Totodată, membrii CJCCI asigură baza de date privind resursele de cazare, hrană, transport disponibile la nivelul județului, furnizează telefonic refugiaților ucraineni, informații privind cazarea, transportul, asigurarea hranei etc. și coordonează asistența medicală pentru refugiați, prin DSP Bihor.
BIHOR. Peste 400 de refugiați din Ucraina au fost joi preluați și cazați în în 13 spații speciale, anunță ISU Bihor care conduce Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) Bihor.
Reprezentanții ISU/CJCCI Bihor spun că atât în 28 februarie a.c. cât și în 1 martie a.c., un număr de 13 pompieri militari bihoreni au acordat sprijin refugiaților, au asigurat transportul acestora (cu două microbuze din dotarea ISU BH) în județele Maramureș și Suceava, au desfășurat diferite acțiuni în punctele de triaj și alte activități de ajutorare a cetățenilor refugiați (verificare corturi, suport logistic, sprijin femei singure cu copii etc.).
Săptămâna trecută, chiar de 8 martie, pompierii bihoreni au executat o misiune de însoțire a convoiului umanitar din Lituania pentru Ucraina, în sistem releu din PTF Borș până la limita cu județul Cluj, cu destinația Tulcea.
Sâmbătă, 12 martie a.c., un ofițer și un subofițer ISU BH au desfășurat misiuni logistice la Siret (misiune cu caracter continuu), alăturându-se celor 11 pompieri bihoreni mobilizați în localitatea menționată.
Mr. Camelia Roșca, de laISU/CJCCI Bihor, a transmis că Poliția Bihor a luat măsuri de fluidizare a traficului în zona punctelor de trecere a frontierelor și a efectuat acțiuni punctuale și filtre rutiere pe traseele de deplasare ale refugiaților. “Polițiștii bihoreni au desfășurat acțiuni pentru prevenirea evenimentelor rutiere generate de oboseală, oferindu-le refugiaților cafea și ceai, acțiuni de informare pentru prevenirea victimizării refugiaților prin înșelăciuni și activități de verificare a unităților de cazare unde au fost semnalate grupuri de refugiați”, a informat mr. Roșca.
În același timp, Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Oradea a suplimentat personalul planificat la verificarea documentelor de călătorie și a dispus toate măsurile aflate în competență pentru asigurarea unui control operativ. Începând cu data de 27.02.2022, prin punctele de trecere a frontierei din județul Bihor au ieșit 67.236 de cetățeni ucraineni, a precizat aceeași sursă, care adaugă faptul că au fost contactați omologii maghiari pentru stabilirea și dispunerea unor măsuri comune pentru fluidizarea traficului în punctele de trecere a frontierei din județul Bihor, astfel că, acolo unde a fost posibil, s-a efectuat separarea arterelor de control pe sensul de ieșire din Romania, astfel încât controlul celor care posedă documentele valabile prevăzute de legislația în vigoare, necesare la trecerea frontierei de stat, să poată fi efectuat mai operativ.
Mr. Roșca amintește că la nivelul județului Bihor, funcționează 24 de ore din 24, Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI Bihor), unde intențiile de ajutor pentru persoanele refugiate din Ucraina pot fi comunicate la numerele de telefon operaționalizate în acest scop, respectiv: 0259/412 129; 0259/467 909; 0734 223127; 0734223125; fax: 0259/434945.
Citiți principiile noastre de moderare aici!