Ideatic, alternative cuprinde procesul asumării acelor principii care integrează dar și eliberează ființa – secolul XX fiind, în această ordine de idei, acela al integrării celuilalt, mai mult, al (v.platon) ființei egale în drepturi naturale reglementate post factum prin lex, adică prin ordinea ființei. Alternative în mediul vizual impune concepte precum libertatea, ca fundament al singergiei creației, și armonia ca principiu al operei de artă.
Libertatea, originând în mișcările care au deschis prima modernitate iar armonia care vizează starea ordinii a operei de artă, cu intenția re-producerii și re-utilizării ei în prezent, propun coordonatele acestei alternative. Istoria operei în arta contemporană conține aceste energii și permutări. Am să deschid, oprindu-mă la alternanța artiștilor în grupul expoziției din această seară, cu implicarea fundamentului impunerii și reluării (motiv al evoluției contemporane) ,și a conținutului estetic al creației.
Lucrările realizate de Teodora Vlaicu disting prin elaborare doua etape, aceea a captării fotografice a imaginii și a editării ei în echilibrul liniei. În opera cu titlul It’s complicated trupul feminin este evoluat în gest și dexteritate. În aceeași opera vizăm de asemenea un raport al creației la simbolul acestuia. Călătoria alba cu păsări în echilibru de Andrei Stanca reține motive organizate scenografic, replicate cu intervenții de culoare care compun un portret de femei, temă ce revine în opera artistului, adeseori tratată sub influența realismului recent din pictură.
Florina Iepure preia în operele ei fragmente urbane care abundă în culoare. Maria Bologa este instalată în tehnica ragu, operele de ceramică sunt astfel create în cadrul unei filosofii care se imprimă la nivel esthetic. Atingerea albastru-ciel și plasarea în format tridimensional al elementului geometric pătrat, se disting în lucrarările Lan de floare soarelui și Candelă stinsă. Dates Câmpeanu surprinde cu abordări care pornesc de la temă (ex.portret) și se concetrează în experiment visual. La Ovidiu Sălăgean gestul de culoare descrie uneori suprafețe plane, alternate cu compoziții abstracte. Maria Bronț păstrează tușa din primele sale opere, cu teme care aprofundează glisări în perspectivă. Dorina Andrei-Aldea creează structuri bidimensionale în culori calde. În domeniul artelor textile Maria Braun realizează compoziții concentrate pe detaliu și rafinament.
Milena Pop
Citiți principiile noastre de moderare aici!