Frigul specific iernii abătut de câteva zile asupra judeţului Bihor a provocat primele victime. În jur de trei bihoreni au ajuns la spital în ultimele trei zile cu hipotermie.
Pentru a nu spori numărul cazurilor de bihoreni care cad răpuşi de frig, inspectorii sanitari au transmis din nou, în mai puţin de şapte zile, un al doilea set de măsuri anti-frig către populaţie.
Oamenii sunt sfătuiţi să evite deplasările în spaţii deschise şi să se expună la frig şi dacă sunt nevoiţi să o facă să se îmbrace adecvat (cu îmbrăcăminte şi încălţăminte care să nu exercite presiuni pe circulaţia vasculară a extremităţilor). În caz de degerături, oamenii sunt sfătuiţi să nu se trateze singuri ci să apeleze la medicul de familie, sau, după caz, la spital.
Fără exces
Bihorenii sunt povăţuiţi să să nu bea în exces nici cafea şi nici alcool, să nu stea în fum de ţigară, să consume alimente cu proteine şi grăsimi vegetale, să nu îşi lase copiii singuri în maşini şi nici să îi transporte pe distanţe foarte mari în maşini fără climatizare. Şi bătrânii, îndeosebi cardiacii şi cei cu probleme respiratorii care riscă să se decompenseze sunt sfătuiţi să evite locurile aglomerate din aer liber şi să se vaccineze anti-gripă.
Medicii inspectori transmit sfaturi şi către angajaţii care lucrează în spaţii deschise (în construcţii, salubritate, alpinişti utilitari etc). Acestora li se recomandă ca în zilele cu temperaturi sub zero grade Celsius să se adăpostească câte un sfert de oră, la intervale de două ore, în spaţii încălzite şi să consume lichide calde (ceai) pentru a menţine rezistenţa generală a organismului.
O.Ş.
Primele sfaturi anti-frig din acest sezon
Citiți principiile noastre de moderare aici!