Garda de Mediu Bihor, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor şi Administraţia Bazinală Ape (ABA) Crisuri anchetează cauzele şi eventualii responsabili de poluarea produsă joi seară, la confluenţa dintre pârâurile Sighistel şi Crişul Băiţa.
Inspectorii ABA Crisuri au prelevat vineri dimineaţă probe de apă, mâl şi peşte mort. Apa recoltată va fi analizată de laboranţii ABA Crisuri iar probele de peşte de către laboranţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi Siguranţa Alimentului (DSVSA) Bihor.
La locul în care s-a observat mortalitatea piscicolă s-au deplasat şi responsabilii Gărzii de Mediu şi ai APM Bihor.
„Am descoperit la circa 200 metri în aval de căminul de vizitare al Societăţii European Food un alt cămin de vizitare în care era improvizată ilegal o conductă de «supraplin» care dădea în pârâu. E în zona unei străduţe înfundate aşa încât orice cetăţean o putea amplasa acolo. Din păcate, o astfel de «şmecherie» gospodărească iată că are consecinţe de amploare întrucât mai sus se află un agent economic important. Când European Food deversează cu presiune ape uzate spre Staţia de Epurare a Steiului, conducta principală nu face faţă astfel că se umple căminul de vizitare iar apa poluată ajunge în pârâu prin acel supraplin. Principala responsabilitate e a Companiei de Apă locale care ar trebui să-şi verifice căminele de vizitare. Mai ales că în urmă cu doi ani am anchetat o poluare similară în aceiaşi zonă”, ne-a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor, Călin Mocan.
Recidivă
Astfel, pe 10 iulie 2009, s-a înregistrat o mortalitate piscicolă tot în zona confluenţei Băiţei cu Sighistelul. Iar după ce a fost găsită o conductă ilegală de «supraplin» a fost amendată compania de apă Solceta cât şi firma bănuită de producerea agentului poluator.
„Nu am putut dovedi în 2009 că ar fi fost o poluare intenţionată, dar cred că comunitatea din Stei ar trebui să se implice mai mult, fiindcă ei au de suferit de pe urma unor astfel de evenimente. Şi să nu uităm că Sighistelul se varsă în Crişul Negru, iar acesta în Tisa”, ne-a mai spus Călin Mocan.
Potrivit acestuia, deşi European Food nu e responsabilă de căminele de vizitare ale oraşului, s-ar putea implica şi ea în monitorizarea zonei.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!