În martie 2011, municipalitatea a mai tăiat alţi 17 plopi de pe fosta fâşie verde de lângă bulevardul Decebal, în zona blocurilor ANL, pentru a amenaja o parcare lungă pentru autobuze judeţene. Apoi i-a venit rândul şefului Administraţiei Bazinale Apă Crişuri să pună problema tăierii plopilor din zona Aleei Emanuil Gojdu, însă ulterior a găsit soluţii pentru păstrarea lor.
Joi, primarul Ilie Bolojan a anunţat că va fi tăiat şirul de plopi de pe malul drept al Peţei, în amonte de noul pod „Traian Blajovici”. Edilul-şef a explicat că s-a primit acordul Comisiei Consultative de Mediu şi că arborii trebuie sacrificaţi pentru a se putea amenaja o pistă pietonală şi de biciclete în linie dreaptă.
Întrebat de ce nu se deviază uşor pista mai înspre viitorul parc, primarul Bolojan a răspuns că ar trebui supra-înălţat terenul. Ca atare, Jurnal Bihorean i-a amintit că pistele de bicicletă pot şi să coboare, la fel ca la subtraversările Podului Decebal. Dar şi că terenul poate fi supra-înălţat cu betoanele aflate în apropiere, şi de care municipalitatea face eforturi ca să se scape.
Municipaliatea va amenaja în amonte de Podul Traian Blajovici un parc de 4000 metri pătraţi, lung de 800 de metri şi lat de 50 de metri.
Primarul Oradiei a schiţat joi, la faţa locului, scenariul amenajării.
Iniţial, terenul fostelor unităţi militare, a aparţinut Consiliului Judeţean care a început unele demolări. Însă din toamnă, municipalitatea va trece la demolarea organizată a structurilor de beton cuprinse între str. Universităţii şi str. Traian Blajovici, curăţând astfel terenul, în vederea amenajării parcului. Betoanele, molozul şi pământul în exces vor fi depuse într-o zonă mai joasă a Pieţei de Vechituri, pentru a fi înălţată şi amenajată. „Am aşteptat finalizarea Podului Traian Blajovici fiindcă altfel, camioanele cu moloz trebuiau să ocolească până pe Calea Aradului”, a argumentat Ilie Bolojan. Potrivit acestuia, primăvara viitoare va fi asfaltat şi un fost drum militar aflat la 50 de metri de pârâul Peţa şi intrat în proprietatea municipiului. Noul drum va lega rutier cartierul Ioşia de zona Universităţii.
Proiectul de amenajare a zonei va cuprinde şi amenajarea aleii de pe malul Peţei, care va face legătura cu zona Cantemir, facilitând atât pentru biciclişti, cât şi pentru pietoni, legătura Cantemir – Velenţa – Oneştilor – Sovata.
Plantări compensatorii
Totodată, primarul Ilie Bolojan a mai informat că în toamnă se vor planta masiv arbori în zonă, ca o compensaţie pentru sacrificarea a opt plopi maturi aflaţi pe malul Peţei.
„Plopii sunt exact pe traseul pistei de biciclete. Ne pare rău pentru ei, dar ţin să vă anunţ că vor trebui sacrificaţi. Nu putem face drum prin Peţa”, a explicat Bolojan.
Întrebat cu ce ar deranja devierea uşoară a pistei mai înspre parc, nu înspre Peţa, edilul-şef a răspuns că traseul pistei a chiar pe creasta digului, iar ocolirea plopilor ar coborî pista cu circa 1,5 metri. Însă cu betoanele şi molozul aflat în apropiere, municipalitatea ar putea înălţa malul în zona celor opt plopi iar efortul nu ar fi major întrucât fundaţia pentru o pistă de biciclete nu trebuie să aibă rezistenţa unei temelii de drum rutier.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!