Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au stabilit ca din 2010, „să permită celor celor 2 300 de absolvenţi ai facultăţilor de medicină din România să aibă drept de liberă practică şi să se pregătească în diferitele specialităţi necesare desfăşurării în bune condiţii a actului medical”. Afirmaţia aparţine ministrului Sănătăţii, Ion Bazac, care a şi înaintat Guvernului un proiect de ordonanţă privind noua organizare şi finanţare a rezidenţiatului. „Sănătatea nu va mai produce medici specialişti fără o corelare cu nevoile din Sănătate. În plus, de anul viitor niciun tânăr medic nu va rămâne în afara sistemului”, a informat Bazac, care anunţă că de la anu , pregătirea în Rezidenţiat se va face descentralizat în toate cele 12 centre universitare medicale, pentru ca să scadă „migraţia medicilor între diferite regiuni ale ţării”.
Absolvenţii de Medicină vor obţine dreptul de liberă practică după efectuarea unui stagiu de pregătire cu durata de 3 ani, aşa cum prevăd normele europene. Ministeriabilii apreciază că, în acest mod, aproximativ 1200 de absolvenţi de medicină care anual nu prind loc la rezidenţiat vor putea să opteze pentru continuarea pregătirii postuniversitare, specializându-se în medicina de familie. Bazac a motivat că actuala legislaţie nu e permisivă tuturor absolvenţilor.
Examen modificat
Ministrul anunţă şi că examenul de tip grilă va fi înlocuit cu o probă scrisă şi un interviu, acesta din urmă având şi scop de orientare profesională.
Bazac consideră că prin aceste schimbări, se va intra mai uşor la Rezidenţiat, dar va fi mult mai sever finalul, mai exact examenul pentru primirea diplomei de medic specialist.
Mai mult, ministrul vrea ca numărul locurilor scoase la concurs să fie corelat cu necesarul real de specialişti pentru fiecare specialitate şi intenţionează să înfiinţeze un Registru Matricol Naţional al Rezidenţilor, pentru ca autorităţile să urmărească treptele pregătirii profesionale ale fiecărui absolvent de Medicină.
Amintim că Rezidenţiatul se organizează în diferite forme: pe locuri, pe posturi şi prin selecţie pentru medicină de familie şi are o durată cuprinsă între 3-7 ani, în funcţie de specialitate.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!