De la 1 ianuarie 2011, alocatia familială complementară şi alocaţia pentru familia monoparentală dispar. De la această dată intră în vigoare alocaţia pentru susţinerea familiei, reglementată prin Legea nr.277/2010. Alocaţia pentru susţinerea familiei este o formă de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au în creştere şi îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani.
„Acordarea alocaţiei are drept scop completarea veniturilor familiilor în vederea asigurării unor condiţii mai bune pentru creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor, precum şi stimularea frecventării de către copiii de vârstă şcolară, aflaţi în îngrijirea familiilor cu venituri reduse, a cursurilor unei forme de învăţământ, organizate potrivit legii”, ne-a informat Simona Vesa, directorul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Bihor.
Alocaţii
Alocaţia pentru susţinerea familiei se acordă în funcţie de venituri şi de numărul copiilor din familie. Limita maximă de venituri până la care se acordă alocaţia pentru susţinerea familiei este 370 lei/persoană. „Stabilirea dreptului la alocaţie şi a cuantumului acesteia se face prin dispoziţie scrisă a primarului, iar plata drepturilor pentru alocaţie se asigură de către agenţiile pentru prestaţii sociale judeţene”, a precizat Simona Vesa.
Pentru copiii de vârstă şcolară, în cazul în care se constată absenţe nemotivate pe parcursul unui semestru şcolar, cuantumul alocaţiei se diminuează proporţional cu numărul absenţelor. Astfel, alocaţia scade cu câte 20% pentru fiecare copil care înregistrează un număr de maximum 10 absenţe şi cu câte 50% pentru fiecare copil care înregistrează un număr de maximum 20 de absenţe.
Pentru a asigura plata alocaţiei pentru susţinerea familiei începând cu anul 2011, familiile care au avut stabilit până la 31 decembrie 2010 dreptul la alocaţia familială complementară ori alocaţia de susţinere pentru familia monoparentală, în vederea asigurării plăţii începând cu anul 2011 a alocaţiei pentru susţinerea, au obligaţia să depună la primăria de domiciliu cererea şi documentele doveditoare pentru stabilirea dreptului, în perioada 1 – 30 ianuarie 2011.
D.B.
Nivelul alocaţiilor de susţinere
Tranşe de venituri Număr copii Familia cu doi părinţi Familia cu un părinte
0-200 lei un copil 30 lei 50 lei
doi copii 60 lei 100 lei
trei copii 90 lei 150 lei
patru şi mai mulţi copii 120 lei 200 lei
201-370 lei un copil 25 lei 45 lei
doi copii 50 lei 90 lei
trei copii 75 lei 135 lei
patru şi mai mulţi copii 100 lei 180 lei
Citiți principiile noastre de moderare aici!