Având în vedere că mulţi elevi împlinesc vârsta de 18 ani în cursul clasei a XI-a şi alocaţia ar urma să le fie suspendată, ne-am interesat la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Bihor ce se întâmplă cu aceşti elevi.
Trebuie amintit faptul că în conformitate cu art. 1 din Legea nr 61/19993, beneficiază de alocaţie de stat pentru copii toţi copiii în vârstă de până la 18 ani. Potrivit aceleiaşi legi, alocaţia de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează fără întrerupere, cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.
Tinerii care au împlinit 18 ani, care repetă anul şcolar, nu beneficiază de alocaţie de stat, cu excepţia celor care repetă din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical.
După 18 ani
„Pentru a beneficia de alocaţie de stat pentru copii după împlinirea vârstei de 18 ani, tinerii depun o cerere la unităţile de învăţământ. Cererea este însoţită de copia actului de identitate şi de adeverinţa eliberată de unitatea de învăţământ, prin care se atestă faptul că urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, că acestea sunt continuate fără întrerupere şi că nu repetă anul şcolar. În situaţia în care anul şcolar se repetă din motive medicale, cererea va fi însoţită şi de copia certificatului medical sau a altui document medical care atestă această situaţie”, ne-a informat Gabriela Iova, directorul executiv al AJPIS Bihor.
Există mulţi elevi care împlinesc 18 ani în clasa a XI-a, în lunile de vacanţă şi nu mai primesc alocaţia. „Aceştia vor primi ulterior, retroactiv, alocaţia, după începerea anului şcolar. Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor transmite către AJPIS, în scris şi în format electronic, până la data de 1 octombrie a fiecărui an, situaţia centralizatoare privind elevii înscrişi în anul şcolar. Situaţia cuprinde numele şi prenumele tânărului, codul numeric personal, adresa completă de domiciliu sau de reşedinţă a acestuia, precum şi unitatea de învăţământ la care este înscris, fie că este de stat sau privată, acreditată ori autorizată în condiţiile legii.
Astfel, vedem care elev mai urmează sau nu şcoala”, a precizat directorul executiv al AJPIS Bihor.
Şi toate acestea, pentru că au fost situaţii în care elevii au împlinit vârsta de 18 ani şi nu mai urmau nicio şcoală, dar au mai beneficiat în continuare de alocaţie. Aceasta a putut fi foarte greu recuperată.
Tot pentru a nu se mai ivi astfel de situaţii, pe parcursul anului şcolar, inspectoratele şcolare transmit lunar agentiilor teritoriale, în scris şi în format electronic, până la data de 1 a fiecărei luni, situaţia privind tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi care nu mai urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, respectiv sunt exmatriculaţi şi au renunţat la urmarea cursurilor.
Trimite articolul
XDin iunie nu am mai primit banii de alocatie! S au facut actele din septembtie si nici pana acum nu s au primit banii. E vorba de atatea luni. E 10 noiembrie si banii la cine sunt?
-
acelasi lucru vreau sa il stiu si eu!!!
nu am primit banii din iunie.UNDE ESTE DREPTUL MEU?-
Când au fost băgați banii anul trecut? In decembrie sau ianuarie?
-
Ce masuri se pot lua pentru școlile care nu au făcut demersurile necesare pentru ca elevii ce au împlinit 18 ani, iar aceștia nu au știut și nu au beneficiat de aceasta lege?
Buna ziua.
La liceul Nicolae Tonizza multi elevi care au implinit 18 ani au depus la secretariatul liceului documentele pentru alocatia retroactiva dar nimeni nu a venit de 6 luni sa ridice documentele.
In 2 luni multi termina cls a XII , ce vor face in acest caz ?
Banii , alocația elevilor care au împlinit 18 ani nu au fost primiti nici până la această dată ,este un drept al lor ,care este încălcat.Ne sunt încălcate aproape toate drepturile!
Rușine guvernanților care în loc să taie pensiile speciale,să reduca aparatul guvernamental ,se bucura sa nu plătească alocații copiilor.