42 de lei. Atât este alocaţia de stat pentru un copil din România. Cea mai mică din Europa. Organizaţia „Salvaţi Copiii” se întreabă dacă alocaţia de stat pentru copii este un drept real sau formal? Pentru ca dreptul constituţional al acordării alocaţiei de stat pentru copii să-şi atingă scopul pentru care a fost instituit, protecţia socială a copiilor şi tinerilor, organizaţia „Salvaţi Copiii” susţine propunerea de mărire a alocaţiei de stat pentru copii de la 42 de lei la 200 de lei.
Potrivit organizaţiei amintite, alocaţia de stat pentru copii reprezintă un sprijin nesemnificativ pentru familie.
În prezent, alocaţia de stat pentru copii este de 42 de lei şi cea pentru copii de peste trei ani cu dizabilităţi, 84 de lei. O alocaţie lunară de 42 de lei echivalează cu o porţie zilnică de lapte, un penar sau o pereche modestă de încălţăminte. 23 de alocaţii lunare de 42 de lei reprezintă un salariu minim pe economie. Alocaţiile lunare pentru zeci de copii echivalează cu indemnizaţia lunară de şedinţă pentru un membru al adunărilor generale din companiile de stat. Dar sărăcia îi afectează mai mult pe copii decât pe adulţi. Potrivit organizaţiei „Salvaţi Copiii” care a preluat date INS şi Eurostat, 48% dintre copiii născuţi în România se confruntă cu riscul de sărăcie sau excluziune socială, în timp ce media în UE este 27,7%. Rata sărăciei relative în rândul copiilor este de 32,1%, semnificativ mai ridicată decât cea în rândul populaţiei adulte (14 – 64 de ani) de 21,5% sau cea din rândul populaţiei în vârstă (65 de ani şi peste), de 15%.
Raportarea alocaţiei de stat la indicatorul social de referinţă (ISR) este inechitabilă, susţine organizaţia. În timp ce ISR este de 500 de lei, alocaţia de stat pentru copii este de 0,084 ISR şi alocaţia de stat pentru copiii cu dizabilităţi, de 0,168 ISR.
Raportat la salariul minim
Raportarea alocaţiei de stat pentru copii la salariul minim pe economie reprezintă o evaluare corectă a disponibilităţii autorităţilor de a sprijini familiile în creşterea copiilor lor. În România, alocaţia de stat pentru copii reprezintă 4,3% (9 EUR), respectiv 8,4% (18 EUR) din valoarea salariului minim pe economie (216 EUR).
În Bulgaria, alocaţia de stat pentru copii reprezintă 13% din valoarea salariului minim pe economie (13 EUR). 18% din salariul minim pe economie (63 EUR) este alocaţia de stat pentru copii în Ungaria şi 12% – 25% (122 – 258 EUR) în Italia. În Suedia procentul alocat de stat copiilor este cuprins între 9% şi 16%, (120 – 218 EUR), iar în Irlanda – 9% (130 EUR).
Potrivit organizaţiei, cuantumul actual al alocaţiei de stat pentru copii nu reflectă respectarea drepturilor copilului. Strategia naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului (2014 – 2020) conţine principiul echităţii alocărilor financiare destinate copiilor. Conform acestui principiu: „Alocările bugetare explicite pentru copii vor trebui să devină pentru autorităţi o prioritate care să contribuie la asigurarea resurselor necesare asigurării unei protecţii adecvate şi a respectării efective a drepturilor”.
Legi pro
Respectarea interesului superior al copilului constituie un principiu fundamental al legislaţiei din România. Astfel, Legea 272 privind promovarea şi protecţia drepturilor copilului precizează că: „Principiul interesului superior al copilului va prevala în toate demersurile şi deciziile care privesc copiii, întreprinse de autorităţile publice”. Mai mult, Constituţia României subliniază că: „Copiii şi tinerii se bucură de un regim special de protecţie şi de asistenţă în realizarea drepturilor lor”.
Comitetul ONU cu privire la drepturile copilului a decis că: „Adoptarea oricărei legi sau regulament de către organele legislative trebuie să fie guvernată de interesul superior al copilului”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!