Aceasta şi-a declarat toatala deschidere în a combate furtul de lemn dar la petiţia înregistrată la Minister cu data de 29 aprilie, care-i semnalează ilegalităţile din judeţul său, nu a găsit necesar să răspundă nici până acum. Ce-i drept, lucrează la un Cod Silvic, a cărui imoplementare ar reduce mult fenomenul.
„Conform Legii, aşteptam un răspuns de la Minister în 30 de zile. Măcar unul tipic vag cum obişnuieşte Guvernul României, în genul „am luat la cunoştinţă, vom anunţa instituţiile responsabile”. Suntem surprinşi că nici măcar atât nu s-au obosit să facă. Ori că nu vor şi nu pot face ceva, ori că situţia e atât de gravă încât nici nu merită să fie verificată şi luate măsuri”, comentează Paul Iacobaş, în numele CRSE.
Corhănire
Iată câteva pasaje din petiţia CRSE:
„În perioada 26-28 aprilie, membri ai CRSE au parcurs Valea Aleului, urmând apoi un afluent al acesteia, Valea Sebişelului şi urcând spre vârful Cornul Munţilor (…) În partea superioară a văii, în zona de final a drumului forestier există un parchet de explotare şi un vagon pentru cazarea muncitorilor. În jurul acestuia, există numeroase deşeuri generate de muncitori, aruncate pe versantul din vecinătatea vagonului. De asemenea, exploatarea lemnului s-a făcut prin corhănire, pe văi extrem de accidentate, cu pantă de peste 50%, existând o cantitate foarte mare de lemn depreciat în timpul exploatării. Peisajul este compromis în totalitate, stratul de sol de pe pantele mari, care oricum este foare subţire, a fost distrus, puţinii arbori care au mai rămas în picioare fiind loviţi având scoarţa distrusă. Asta cu toate că explotarea prin corhănire este interzisă de lege. (…) Pentru că pădurea a fost extrem de puternic rărită, fapt care ni s-a părut nefiresc, am verificat câteva cioate din apropierea drumului constatând că aceste nu sunt marcate, conform celor prevăzute de lege, fapt ce ne face să credem că tăierile acestor arbori s-au făcut ilegal. Controversaţi de acest lucru, am verificat mai multe cioate constatând că numărul acestora este de ordinul zecilor, fiind tăiaţi atât fagi cât şi frasini şi paltini. Datorită faptului că modul în care se exploatează pădurea în această zonă este necorespunzător şi pentru că suspectăm că acolo au avut loc tăieri ilegale de arbori, vă rugăm să dispuneţi verificarea celor sesizate de noi şi să ne comunicaţi rezultatele verificărilor, faptul fiind cu atât mai grav cu cât acesta a fost săvârşit pe teritoriul unei arii naturale protejate”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!