Alina și Lucian sunt doi bihoreni care au trecut prin infecția cu coronavirus. Acum sunt sănătoși, și-au exprimat dorința de a-i ajuta pe cei mai critici români afectați de SARS-CoV2, iar azi au și donat plasmă pentru a salva alți șase necunoscuți.
Drept recompensă, Centrul de Transfuzii Oradea i-a notat, simbolic, pentru gestul lor, în Galeria Super-Eroi anti-Covid 19.
Plasmă de la vindecați, la cei critici
Plasma de la donator vindecat de Covid-19 (PPC-DV-COVID-19) se va administra doar pacienților critici infectati confirmati, cu vârsta de cel putin 18 ani, care îndeplinesc urmatoarele criterii:
• a. se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților Covid-19 și avizat de Comisia A.T.I.
• b. prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.
• c. sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie ≥ 30/min, saturatie in oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienții fără BPCO).
Ministerul Sănătății a elaborat Ordinul de ministru privind Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea si distribuția plasmei de la donator vindecat de covid-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici din secțiile ATI. Documentul stabilește modul de colectare, testare, prelucrare, stocare și distribuire a plasmei de la donator vindecat de covid-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici din secțiile ATI, în conformitate cu legislația națională în domeniul transfuziei sanguine și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană în acest sens.
Trimite articolul
XMai nou asa se numesc eroii, scuze, super-eroi? Tara de imbecili.