Situația rețelei de distribuție a gazelor naturale din orașul Ștei, județul Bihor, este în continuare incertă, chiar dacă termenul avansat pentru finalizarea acesteia este mai 2017. Tot ceea ce a aflat primarul Şteiului, Iulian Bălaj, în urma demersurilor făcute pentru a încerca să deblocheze situaţia a fost că firma căruia Ministerul Economiei i-a atribuit contractul de peste un milion de euro va fi penalizată drastic. Răspunsul nu îi mulţumeşte însă pe localnicii din Ştei, care se încălzesc în continuare cu lemne.
„Conform graficului de lucrări transmis de S.C. MELFI S.R.L., în data de 30.05.2017 trebuie finalizate probele și testările, rețeaua de distribuție trebuind să fie dată în folosință, dar până acum la Primăria orașului Ștei nu s-au depus nici documentația tehnică, nici studiile și avizele necesare și nici acordurile pentru obținerea autorizației de construire.
În vederea realizării acestui proiect, Primăria Ștei a sprijinit și ajutat firma MELFI prin obținerea acordului de trecere de la toți proprietarii de terenuri private peste care trece conducta de gaze, obținerea avizelor și studiilor necesare, punând la dispoziție toate documentele și informațiile necesare. Reprezentanții Primăriei orașului Ștei v-au rugat să le transmiteți o copie a Contractului de concesiune nr. 258 din 04.10.2011 și a Actului adițional nr. 1 din 04.09.2015, încheiat între Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri în calitate de concedent și S.C. MELFI S.R.L. Italia, în calitate de concesionar, prin Adresa nr. 276 din 20.01.2017, la care nu au primit niciun răspuns”, se arată într-o interpelare transmisă de senatorul Cornel Popa ministrului Energiei.
Primarul Şteiului, Iulian Bălaj, aşteaptă încă un punct de vedere oficial din partea ministrului Energiei pe tema reţelei distribuţiei de gaz de la Ştei, vrea să afle în ce măsură are Primăria orașului Ștei posibilitatea să preia concesiunea pentru lucrările de construire a rețelei de distribuție gaze și care este procedura de urmat, de asemenea, pentru primăriile din zonele traversate de magistrala de gaz (depresiunea Ștei – Beiuș) care sunt interesate să concesioneze distribuția de gaze pentru localitățile aferente.
Primarul Şteiului consideră că ideal ar fi să se organizeze licitaţie pentru un operator, dar nu exclude nici ideea de a prelua acest serviciu, ori de a face un parteneriat, chiar dacă bugetul Şteiului e unul foarte mic şi ar fi serios încercat de o asemenea lucrare.
„Nu putem sta cu mâinile în sân. După cum se ştie, problema gazului nu e doar a noastră. Primăriile din Beiuş, Cociuba Mare, zona Tinca, sunt interesate de o asemenea concesiune. Oamenii care se încălzesc cu lemne, inclusiv în Ştei, ştiu cât e de greu acum să-ți mai procuri lemne. Lucrarea aceasta nu ar rezolva numai criza lemnului, ci ar rezolva şi o problemă de urbanism: prezenţa stivelor de lemne. Am văzut că au lucrări în portofoliu, nu-mi explic de ce au renunţat la lucrarea de la Ştei, mai cu seamă că aveau din start un mare consumator, firma Transilvania, care acum e obligată să cumpere gaz mult mai scump în butelii”, spune primarul Şteiului, Iulian Bălaj.
Citiți principiile noastre de moderare aici!