Acest plan include ample acţiuni de verificare a operatorilor economici din sectorul alimentar al judeţului Bihor, cu accent pe comercializarea produselor alimentare caracteristice acestei perioade. Vor fi vizate unităţi din localităţile Oradea, Beiuş, Ştei, Aleşd, Salonta, Marghita şi Valea lui Mihai, dar şi alte localităţi, cu accent pe operatorii alimentari ce desfăşoară activităţi de comercialzare a cărnii -carmangerii şi măcelării şi a altor produse alimentare specifice -peşte, ouă, laboratoare de patiserie, depozite alimentare, supermarket-uri etc.
„Având în vedere cele constatate, în anii anteriori, avertizăm din nou consumatorii din cadrul judeţului să acorde în această perioadă o atenţie deosebită la achiziţia oricărui produs alimentar, şi în special a produselor specifice -ouă, carne, cozonaci, lapte şi produse din lapte, peşte etc, pentru a evita eventualele consecinţe nedorite. De asemenea rugăm consumatorii să ne informeze de urgenţă în caz că au ştiinţă de cazuri în care se intenţionează comerializarea de alimente în condiţii care ar putea reprezenta o neconformitate pentru siguranţa alimentelor”, a precizat Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.
Recomandări
Pentru a fi sigure, ouăle trebuie să provină dintr-un Centru de ambalare autorizat sanitar veterinar, unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător. Pe ou trebuie marcată data valabilităţii şi codul fermei producătoare, iar pe etichetă marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere, categoria de greutate, data valabilităţii.
Comercializarea directă de lapte crud sau produse obţinute din lapte crud, destinate comercializării directe, către consumatorul final de către producătorii agricoli, poate fi realizată doar în spaţiile special amenajate din pieţele agroalimentare -hale de lactate, numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă – pungi de plastic alimentar, hârtie cerată alimentară,etc, sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător, în vitrine special destinate acestui scop, în recipiente -tăvi confectionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat. Comercializarea acestor produse trebuie să fie însoţită de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii,data obţinerii. Carnea de porc sau vită comercializată prin unităţi de alimentaţie publică – magazine, măcelării, supermarket etc trebuie să fie marcată cu marcă de sănătate stampilă, de către un medic veterinar. Marcile de sănătate oficiale sunt în acest caz ovale sau hexagonale şi au înscripţionate în centru numărul de autorizare al unităţii de sacrificare. În partea superioară toate mărcile au inscripţionat „ România” iar în partea inferioară cele ovale au inscripţia CE sau Controlat sanitar veterinar. Orice altă inscripţie sau caractere poate să ridice suspiciunea de fraudă iar populaţia este rugată să anunţe autoritatea veterinară competentă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!