În toată perioada Sărbătorilor Pascale, DSVSA Bihor şi CJPC Bihor vor desfășura ample acţiuni de verificare a operatorilor economici din sectorul alimentar al judeţului Bihor, cu accent pe comercializarea produselor alimentare caracteristice acestei perioade.
Vor fi vizate unităţi din zonele Oradea, Beiuş, Ștei, Aleşd, Salonta, Săcuieni, Valea lui Mihai şi Marghita.
„Având în vedere cele constatate, în anii anteriori, avertizăm din nou consumatorii din cadrul judeţului să acorde în această perioadă o atenţie deosebită la achiziţia oricărui produs alimentar, şi în special a produselor specifice: ouă, carne de miel, cozonaci etc, pentru a evita eventualele efecte nedorite. De asemenea, rugăm consumatorii să ne informeze de urgenţă în caz că iau la cunoştinţă situaţii similare”, a precizat Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.
Reguli
Pentru a fi sigure, ouăle trebuie să provină dintr-un Centru de ambalare autorizat sanitar veterinar, unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător. Pe ou trebuie marcată data valabilităţii şi codul fermei producătoare, iar pe etichetă marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere, categoria de greutate, data valabilităţii.
Comercializarea directă de lapte crud sau produse obținute din lapte crud destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli, poate fi făcută în spaţiile special amenajate în pieţe agroalimentare numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător, in vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecţionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică, etc.) și acestea trebuie să fie însoţite de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, etc.
Carnea de oaie/ capră comercializată prin unități de alimentație publică (magazine, măcelării, supermarket etc) trebuie să fie marcată cu marcă de sănătate (ştampilă), iar suplimetar pentru carnea de miel/ied o ştampilă rotundă cu inscripția „TO”, de către un medic veterinar.
Se interzice cu desăvârşire comercializarea stradală a alimentelor sau comercializarea ambulantă a acestora în spaţii deschise, improvizate sau din mijloace de transport. Depistarea acestor cazuri atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 lei şi confiscarea în întregime a cantităţii de alimente expuse la vânzare.
În caz de suspiciune sau neconformitate constatate de către comsumatori, aceştia se pot adresa punctelor de permanenţă pe care DSVSA Bihor le instituie pe întreg judeţul. Programul de lucru în perioada 30.03. – 12.04.2015 va fi de la 800 – 1600. Pentru zilele de sâmbătă și duminică din cadrul acestor perioade (04.04, 05.04 și 11.04.2015), se vor organiza următoarele puncte de permanenţă: sdiul DSVSA Bihor – centru de coordonare la nivel judeţean, sediul CSVSA Oradea 1 din P-ţa Cetăţii, pentru Oradea, Sânmartin, sediul CSVSA Oradea 3 din str. Menumorut pentru Oradea, sediul SCOSA/CSVZ Aleşd pentru zona Aleșd, sediul SCOSA/CSVZ Marghita, pentru Marghita, sediul CSVZ Valea lui Mihai pentru Săcuieni şi Valea lui Mihai, sediul CSVSA Beiuş, pentru Beiuş şi Ştei şi sediul CSVSA Salonta pentru Salonta.
Atenţie la produsele pascale
Protectorii consumatorilor atrag atenţia asupra regulilor ce trebuie respectate la achiziţionarea vopselei de ouă. Astfel, achiziţionarea produsului se va face numai din locuri autorizate, se va citi cu atenţie eticheta produsului, care trebuie să conţină numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucţiuni de utilizare, data durabilităţii minimale.
Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf şi de muşte, fiind servite numai cu ustensile speciale. Este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mâna.
Produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate într-o perioadă de maximum 24 ore de la fabricaţie.
Vinul trebuie cumpărat numai din locuri autorizate. „Evitaţi cumpărarea de produse de la vânzători ambulanţi chiar dacă aceştia vă oferă posibilitatea să degustaţi produsul prin intermediul capacului recipientului. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, a precizat Giani Bura, comisar şef adjunct al CJPC Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!