Amenzi în valoare de 8.800 de lei, produse în valoare de 1.000 lei retrase de la comercializare şi o ordonanţă de suspendare a activităţii. Acesta este bilanţul unui control efectuat de curând de medicii sanitari veterinari în judeţul Bihor.
„Având în vedere creşterea temperaturilor precum şi apariţia tot mai frecventă a unor îmbolnăviri prin consum de alimente din ultima vreme, în vederea prevenirii apariţiei unor situaţii patologice prin consum de alimente, DSVSA Bihor a desfăşurat în perioada 14-20 iunie ample acţiuni de verificare a operatorilor economici din sectorul alimentar al judeţului Bihor”, a spus Mircea Gelu Budău, directorul DSVSA Bihor. Au fost vizate unităţi de alimentaţie publică din localităţile Oradea, Beiuş şi Marghita, cu accent pe operatorii ce deţin restaurante, braserii, fast food, precum şi a modului de comercializare a alimentelor în pieţele agroalimentare.
Nereguli
Neregulile nu au contenit să apară. Medicii sanitari veterinari au verificat 52 de operatori economici aplicând 18 sancţiuni contravenţionale. Dintre acestea opt avertismente şi zece amenzi contravenţionale în valoare de peste 8.800 lei. De asemenea, s-a emis o ordonanţă de suspendare a activităţii pentru nereguli grave. Au fost retrase de la consum şi produse alimentare în valoare de 1.000 lei.
„Printre cele mai des întâlnite abateri constatate se numără depozitarea produselor alimentare fără respectarea bunelor practici, etichetarea necorespunzătoare a produselor de origine animală, folosirea de spaţii şi utilaje cu igienă precară, păstrarea produselor alimentare fără respectarea lanţului frig dar şi comercializarea de carne şi produse din carne în spaţii neaprobate şi fără supraveghere sanitară veterinară”, a precizat şeful DSVSA Bihor.
Medicii sanitari veterinari spun că aceste acţiuni de supraveghere şi control a operatorilor de industrie alimentară vor continua pe tot parcursul verii. Aceştia ţin să le reamintească consumatorilor să acorde în această perioadă o atenţie deosebită la achiziţia oricărui produs alimentar, şi în special a produselor netratate termic sau tratate superficial, pentru a evita eventualele efecte nedorite. „Se interzice cu desăvârşire comercializarea stradală a alimentelor sau comercializarea ambulantă a acestora în spaţii deschise, improvizate sau din mijloace de transport. Depistarea acestor cazuri atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 lei şi confiscarea alimentelor expuse la vânzare”, a concluzionat Mircea Gelu Budău.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!