Conform Planului Naţional de Monitorizare a Reziduurilor de Pesticide în fructe, legume şi cereale, inspectorii Poliţiei Fitosanitare din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Bihor, au prelevat până la această dată un număr de 51 de probe. Aceste probe au fost luate de la mere, pere, struguri de masă şi vin, pepeni, prune, usturoi, ceapă, ciuperci, grâu, orzoaică, etc.
Legumele, fructele şi cerealele analizate au fost ridicate de la producători agricoli, pieţe, supermarketuri, ele fiind expediate pentru analize la Laboratorul Zonal pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale Mureş.
„Analizele s-au realizat pentru un număr de 26 de substanţe active din produsele de protecţia plantelor, utilizate în tratamentele fitosanitare cu ajutorul unei metode multireziduale”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.
Fără depăşiri
Conform rezultatelor buletinelor de analize primite, nu s-au semnalat depăşiri ale limitelor maxime admise pentru pesticidele utilizate în tratamentele aplicate legumelor, fructelor şi cerealelor care au fost prelevate spre analiză.
În această perioadă, se efectuează şi monitorizarea cartofilor de consum pentru bacteriile de carantină (Putregaiul inelar şi Putregaiul brun al cartofilor), prelevându-se un număr de 18 probe, care vor fi analizate de către Laboratorul de Bacteriologie Bacău, conform Planului Naţional de Monitorizare Fitosanitară a Culturii Cartofului în campania 2014 – 2015, aprobat de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!