Consiliul local a aprobat, miercuri, aprobarea participării Oradiei la această asociație de dezvoltare intercomunitară. Primarul Ilie Bolojan, suplinit la nevoie de viceprimarul Florin Birta și Adrian Foghiș, directorul Zonei Metropolitane Oradea sunt reprezentanții Oradiei în asociație.
Proiectul de hotărâre prevede și „participarea municipiului Oradea la constituirea patrimoniului inițial al Asociației cu o contribuție în valoare de 20.000 lei”. Pe lângă depozitul inițial, cele patru municipalități urmeză să cotizeze anual 0,5 euro per cap de locuitor, suma fiind „destinată acoperirii cheltuielilor de funcționare a aparatului tehnic-operațional”.
Pentru Oradea, asta ar însemna în jur de 110.000 pe an. Valoarea totală care s-ar aduna astfel de la toate cele patru orașe a ridicat obiecțiuni din partea grupului UDMR. Lidera grupului, Kirei Melinda, a observat că la aproximativ 526.000 euro pe an, cu un salariu mediu de 1000 de euro, Alianța ar urma să aibă peste 40 de angajați, fapt considerat inacceptabil de partidul său.
Deși în proiectul propus consilierilor se specifică destinația banilor ca fiind cheltuieli de funcționare, primarul Bolojan a transmis că, de fapt, mare parte din sumele adunate ar urma să meargă direct în proiectele organizației. „80% din bani se vor duce pe proiectele pe care va trebui să le pregătim pentru perioada de finanţare 2021 – 2027. Sigur, va trebui să avem experţi care să lucreze, dar nu sunt bani pentru salarii”, a precizat el.
Scopuri și deziderate
Între proiectele punctuale pe care și le asumă Alianța figurează „accelerarea implementării proiectului Autostrada Transilvania”, „susținerea și urgentarea implementării proiectului ViaCarpathia”, „susținerea și urgentarea proiectului Autostrada Timișoara-Belgrad”, conectarea celor patru orașe cu curse de tren de mare viteză, parteneriate pentru dezvoltarea aeroporturilor, „susținerea și implementarea mecanismului de Investiții Teritoriale Integrate (ITI) care să permită o abordare coerentă a proiectelor de investiții”, susținerea construirii spitalelor regionale la Cluj și Timișoara „ca poli de interconectare cu spitalele județene”, programe care să rețină în țară și să aducă înapoi de afară tineretul dar și „susținerea cu precădere a economiei digitale, a industriilor creative” sau dezvoltarea în comun a resursei umane.
Citiți principiile noastre de moderare aici!