Caravana Alianţei 2020 a ajuns, miercuri, în Bihor, în campania de promovare a listei de candidaţi pentru alegerile europarlamentare. Delegaţia a fost condusă de cei doi lideri ai USR şi PLUS – Dan Barna şi Dacian Cioloş, lângă care s-a aliniat şi o parte din lista Alianţei: Dragoş Pîslaru, Ramona Strugariu, Naomi Reniuț Ursoiu, Alexandru Varzaru şi George Țăranu.
În deschidere, Cioloş a salutat „Oradea care a simţit beneficiile aderării României la Uniunea Europeană”.
Cea mai bună listă
„Am convingerea că aceasta este cea mai bună listă de candidaţi pe care o prezintă un partid politic în această campanie şi când spun asta mă gândesc la calitatea acestor oameni, la competenţele lor şi la competenţele de a susţine cu adevărat interesele României acolo”, a spus liderul PLUS, arătând că „suntem prima forţă politică din aceste alegeri care am venit cu un program electoral”.
Între obiectivele asumate:
– apărarea intereselor şi drepturilor românilor rezidenţi în ţară sau în UE;
– menţinerea de alocări bugetare importante pentru România;
– măsuri în Sănătate pentru edificarea şi dotarea de spitale, dar şi pentru acces la medicamente ieftine;
– măsuri în Educaţie – întărirea sistemului de învăţământ profesional de calitate, generator de forţă de muncă calificată inclusiv prin extinderea spre liceeni a programului de burse ERASMUS
– Agricultură – menţinerea subvenţiilor şi direcţionarea de fonduri spre fermierii mici şi mijlocii, pentru a-i ajuta să îşi vândă produsele; – creşterea infrastructurii de transport şi a celei energetice;
Mizerii de campanie
„O să facem această campanie în stradă în ciuda atacurilor care se înteţesc la adresa Alianţei 2020, atacuri care devin murdare. Dacă la început ne-au făcut securişti, apoi au încercat să blocheze însecrierea alianţei la BEC, apoi au distrus corturile unde am adunat semnături, azi vedem că adversarii noştri trec la un nivel mai murdar de atac. Atacurile vin în zona sensibilă, legată de copii şi de dreptul familiilor şi dorinţa lor de a avea copii”, a arătat liderul PLUS.
Se referea la pliantele distribuite în Cluj, în care susţinători fictivi ai Alianţei 2020 ar fi militat pentru impunerea avortului obligatoriu în România.
„Asta au învăţat de la securiştii care au ajutat partidul, moşteniţi de la regimul comunist. Asta continuă să facă, să guverneze prin frică, teroare şi neîncredere. Vedeţi care e campania lor pentru europarlamentare acum, că vin legume şi fructe otrăvite din Europa. S-au trezit cu câteva zile înainte de campanie că vin produse otrăvite din Europa. Sunt la guvernare de mai bine de doi ani, nu am auzit niciodată până acum că ar fi făcut controale şi să fi găsit aşa ceva”, comentează Cioloş, anunţând ca a fost depusă plângere penală pentru identificarea şi pedepsirea autorilor pliantelor.
Coşmar
La rândul său, Dan Barna, preşedintele USR a salutat Bihorul amintind că aici s-au adunat peste 30.000 de semnături în cadrul Iniţiativei „Fără penali”: „am fost siguri că bihorenii înţeleg cât de important este pentru România să nu mai continue acest coşmar în care ne aflăm de doi ani, în care condamnaţi penali ne fac bugetele şi conduc ţara afară din Europa”.
Barna preferă să încarce ziua votului din 26 mai cu simbolul primului pas spre schimbare: „În fiecare an, România pierde un oraş de mărimea Oradiei, oameni care pleacă în străinătate. În câţiva ani, România va avea o problemă socială majoră. Asta se poate opri doar dacă începând cu 26 mai vom merge la vot. Mesajul pe care îl transmit fiecărui bihorean, fiecărui orădean, este să mai ia încă trei venici, colegi, prieteni de table din faţa blocului, membri de familie şi să voteze. Alianţa 2020 are ca obiectiv ca, cel târziu în 2020 să venim la guvernare şi să aşezăm România pe direcţia europeană de susţinere a antreprenoriatului Sunt sigur că în Bihor vom avea un rezultat foarte bun”.
Liderul userist susţine că „românii au înţeles că România condusă de PSD nu luptă pentru dezvoltare, nu dezbatem despre spitale, autostrăzi, despre educaţie mai bună. De doi ani şi jumătate România discută doar despre cum scapă Liviu Dragnea de puşcărie. Asta trebuie să înceteze!”.
Graniţe europene sigure!
Soluţia la problema migraţiei, care şi-a avut apogeul în criza din 2015 şi de atunci macină coeziunea în Uniune, e creşterea siguranţei la graniţe, consideră liderul PLUS.
„UE trebuie să regleze chestiunea migraţiei în general, care din punctul meu de vedere nu are legătură cu niciun aspect de natură religioasă. Uniunea trebue să îşi întărească capacitatea de a controla cine intră dar trebuie să rămână deschisă şi să îşi susţină valorile, între care şi solidaritatea şi toleranţa. Apoi, trebuie să aibă şi măsurile necesare pentru a integra pe cei care aleg să vină în Uniune. Situaţia în care frontierele europene se trec fără niciun control nu este sănătoasă. Vom susţine o migraţie controlată, o politică de migraţie bazată pe obiective afişate clar, în concordanţă cu capacitatea de a integra a Uniunii”, a mai spus Cioloş.
Alianţa s-a îndreptat, pentru alianţe, spre partide tinere în politică, cu viziune pro-europeană: „Ne veţi găsi alături de un grup pro-european, cu idei de întărire a Uniunii Europene, astfel încât să evităm disputele de genu bloc estic şi bloc vestic”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!