Astfel, apa era închisă la culoare iar pe pietrele de pe fund se depusese un mâl gros. Hidrologul de serviciu de la Staţia hidrologică Beiuş, Viorel Luca, a sesizat responsabilul de sector al Direcţiei Ape Crişuri (DAC) Oradea pentru a se decide dacă se impune prelevarea de probe de apă în vederea analizelor de laborator. „În urma studiului mâlului depus, s-a constatat că e vorba de resturi de vegetaţie şi alge dezvoltate în vară şi care a murit în urma temperaturilor scăzute. Prin urmare, nu a mai fost nevoie de analize de laborator ale apei”, ne-a declarat luni purtătorul de cuvânt al DAC Oradea, Raluca Negruţ.
Mai notăm că în această toamnă DAC Oradea a predat constructorilor proiectul pentru lucrările de amenajare şi consolidare a văii Nimăieşti, în valoare de peste 5 milioane de lei (1,2 milioane euro). Principalul obiectiv al lucrărilor este diminuarea efectelor negative ale viiturilor care au provocat eroziunea albiei, malurilor, deteriorând şi lucrările hidrotehnice deja existente. DAC Oradea a precizat că lucrările de amenajare şi materialele utilizate nu vor fi surse de poluare a mediului înconjurător, iar efectul acestora va favoriza normalizarea condiţiilor de scurgere pe cursurile de apă. Valea Nimăieşti izvorăşte de la poalele estice ale Munţilor Vlădeasa, străbate cinci localităţi şi se varsă în râul Crişul Negru, la ieşirea din municipiul Beiuş.
Reamintim că pe 31 iulie a fost poluat un alt pârâu din depresiunea Beiuşului, şi anume Sighiştelul, p eraza oraşului Ştei. Dată fiind anvergura poluării, atunci, principali suspecţi ca poluatori au fost agenţii economici cu puncte de lucru în vecinătatea albiei. Însă în vizor au intrat şi gospodării recordate ilegal la o conductă de scurgere directă în pârâu.
Cristian Horgoş
Poluarea Sighiştelului, fără vinovaţi (3 august)
Sighiştelul, superpoluat (31 iulie)
Citiți principiile noastre de moderare aici!