Seară încărcată de emoţii la Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea. Aici a fost organizat, marţi seara, un eveniment cultural prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la naşterea celui de-al doilea cardinal român, Alexandru Todea.
Personalitatea cardinalului Todea a fost evocată de către nepotul acestuia, PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.
Cu acest prilej au fost lansate volumele „Alexandru Todea – Omagiu”, „Cardinalul Todea 100” – album şi „Timpul Domnului, timpul omului”.
Sfinţii închisorilor
Evenimentul a fost deschis de Corul de Cameră „Fiat Lux”, dirijat de profesoara Antonia Nica.
„Este lungă lista sfinților care au pătimit pentru că au crezut, pentru că erau intelectuali, pentru că nu și-au asumat trădarea, pentru că au rămas liberi. Printre acești sfinți ai închisorilor se numără și Cardinalul Alexandru Todea. La 22 mai, s-au împlinit 10 ani de la întoarcerea la «casa Tatălui» a Eminenţei Sale, iar la 5 iunie 2012 s-au împlinit 100 de ani de la naşterea domniei sale. Mitropolia Bisericii noastre, Preafericitul Cardinal Lucian, a consacrat acest an comemorărilor Cardinalului Alexandru Todea”, a spus în cuvântul de deschidere PSS Virgil Bercea.
Ierarhul le-a vorbit celor prezenţi şi despre legăturile Cardinalului Todea cu Oradea.
Puţini din cei prezenţi au ştiut că Alexandru Todea a fost prieten foarte bun cu Preasfințitul Iuliu Hirțea.
„După ieșirea din pușcărie s-au întâlnit de foarte multe ori, clandestin, feriți de ochii securității, la Cluj în apartamentul familiei părintelui Ciaca pentru a discuta problemele Bisericii noastre – și, a ținut cont foarte mult de părerea Preasfințitului Hirțea; de altfel a participat personal la înmormântarea Preasfințitului și a celebrat prohodul în secret. De asemenea, a venit special la Oradea când au început celebrările Sfintei Liturghii în limba română la biserica Sfânta Maria. Securitatea făcea presiuni pentru ca Biserica Greco-Catolică să treacă la romano-catolici. Cardinalul nu a fost împotriva celebrărilor în limba română, dar a insistat pentru a nu ne pierde identitatea”, a mai spus episcopul.
Înţelegător şi delicat
„Cardinalul era o persoană agreabilă: îi plăcea să se întâlnească cu oamenii simpli şi le asculta toate off-urile. Ştia să se discute cu oamenii de cultură şi avea un discurs coerent, plăcut şi de înaltă ţinută intelectuală. Era un părinte spiritual de o deosebită fineţe – profund şi categoric, înţelegător şi delicat – pentru cei care-i cereau sfatul; avea o capacitate de persuasiune deosebită. Am fost foarte mult timp alături de Cardinalul Todea şi în foarte multe ipostaze. Se ruga mult şi cu tărie, avea o credinţă cu care putea să mute munţii din loc, celebra Sfânta Liturghie şi celelalte sacramente «dumnezeieşte», cânta la slujbe extraordinar de frumos, îşi pregătea predicile şi fascina mulţimea când vorbea. A avut o ţinută de «senator roman», parcă era tăiat în piatră, era un om liber, aş putea spune – era întruchiparea libertăţii. Iubea poporul român fără rezerve şi s-a luptat pentru demnitatea lui; iubea Blajul ca pe un altar sfânt şi iubea Roma cu aceeaşi tărie. Nu a fost bogat niciodată, provenea dintr-o familie cu 16 copii, dar a avut o altă bogăţie: bogăţia sufletească, a minţii şi a inimii. A fost un om, un mare om, un om adevărat, un creştin devotat lui Christos şi Maicii Sfinte”, a mai spus cu emoţie în glas episcopul Virgil Bercea.
Evenimentul s-a încheiat cu un moment muzical oferit de Corul Schola Cantorum, condus de prof. dr. Radu Mureșan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!