Alexandru Pop îşi lansează cartea „Libellus nomisticus (mic tratat de nomism)” vineri, 12 aprilie, de la ora 18:00. Evenimentul este organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.
[eadvert]
Cartea a apărut anul acesta la Editura Ratio et Revelatio din Oradea. Prezentarea cărții va fi realizată de prof. Mihai Maci, scriitorul Ioan F. Pop în prezența autorului, iar moderatorul evenimentului va fi Raluca Lazarovici Vereș. Intrarea este liberă.
„Inginer chimist de formație, însă pasionat de alchimie, filosof à ses heures perdues, Alexandru Pop ne oferă în Libellus Nomisticus o mostră de alchimie speculativă. Care este miza acestor pagini? Aceea de-a ne pune – uneori doar sugerat, alteori cu argumente – că dincolo de ceea ce vedem, deopotrivă în metoda și-n reușitele ei, gândirea are o structură tainică, care cere și duce la o altă înțelegere. O înțelegere ce recuperează umanul, atât în latura lui simbolică, cât și în cea teologală și, de ce nu? în cea a artei și a literaturii”, punctează Mihai Maci.
Inginerul chimist Alexandru Pop s-a născut la Cluj în 1940. A absolvit liceul „Emanuil Gojdu” din Oradea în 1956, apoi Facultatea de Chimie Industrială din Timişoara, secţia Industrii organice în 1962. A revenit la Oradea anul următor şi a practicat profesia de inginer chimist până în 1997, la pensionare, remarcându-se printr-un număr de inovaţii şi invenţii brevetate.
Este autor de articole şi cărţi privind Istoria chimiei şi farmaciei: „Alchimia”, „Fundamentele alchimiei”, „Tabula Smaragdina”, „Teoria flogistonului”, „Dicţionar de alchimie ilustrat”, „Turba philosophorum” (trad); Istoria oraşului Oradea: „Varadinum, oraşul şi cetatea împrejmuite de ape”(lb. maghiară), „Vechi vase farmaceutice orădene”, „O veche farmacie orădeană: RODIA”; Filosofia ştiinţei : „Patru eseuri de introducere în nomism”, „Libellus nomisticus”.
I-au fost decernate Diploma de excelenţă din partea Universităţii de Vest Timişoara, pentru promovarea şi suţinerea constantă a conceptelor de filosofia ştiinţei în anul 2008 şi medalia „Prof. Dr. Alexandru Ionescu-Matiu”, cl. II-a din partea Societăţii Române de Istoria Farmaciei pentru merite ştiinţifice şi servicii aduse dezvoltării istoriei farmaciei în anul 2011.
Trimite articolul
XCum de nu prezinta ideologul universitatii? Despre asta nu stie?