Vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi preşedinte UDMR Bihor, Kiss Alexandru a fost reţinut 24 de ore de către procurorii DNA, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În arestul Poliţiei a ajuns şi omul de afaceri Beniamin Rus – patronul grupului de firme Selina. Kiss este acuzat, împreună cu Beniamin Rus, pentru acţiuni ilicite în afacerea de vânzare de către Consiliul Judeţean către Selina, a terenurilor din Calea Aradului şi strada Universităţii. La acea vreme, în 2006, Kiss era preşedintele Consiliului Judeţean.
Potrivit surselor judiciare, valoarea mitei pentru care Kiss este acum cercetat s-a ridicat, între timp, la peste 1 milion de euro. În 2006, CJ Bihor vindea firmei Selina terenuri în Calea Aradului şi pe strada Universităţii, pentru ridicarea unor ansambluri rezidenţiale. Selina nu a reuşit, însă, să se ţină de cuvânt, Curtea de Conturi cerând Consiliului Judeţean să-şi recupereze terenurile. Faţă de acuzaţiile date publicităţii anul trecut de către procurorii anticorupţie, acum apar infracţiuni presupuse în legătură cu CET Oradea. Procurorii DNA acuză că, potrivit unui om de afaceri, denunţător în dosar, Kiss, împreună cu Alexandru Mudura (decedat) şi cu Bojtor Vilmos au pretins şi primit de la denunţător suma de 3,2 milioane de euro, pentru a-i influenţa pe funcţionarii CET să atribuie companiei denunţătorului contracte de furnizare a cărbunelui către CET Oradea.
Vicele CJ Bihor este acuzat pentru luare de mită de peste 1 milion de euro, iar Beniamin Rus pentru dare de mită şi spălare de bani.
Procurorii DNA i-au reţinut, marţi, pe vicele Consiliului Judeţean şi pe patronul Selina, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Kiss Alexandru este acuzat de procurori pentru -spălare a banilor, în formă continuată (4 infracţiuni), abuz în serviciu contra intereselor publice, luare de mită şi trafic de influență, în formă continuată. Beniamin Rus este acuzat pentru spălare a banilor, în formă continuată (2 infracţiuni) și instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.
Pe lângă dosarul „Luceafărul”, procurorii anticorupţie vin cu un element de noutate în acuzele aduse vicelui de la Consiliului Judeţean.
În comunicatul DNA se arată că, în perioada 2004 – mai 2008, „inculpatul Kiss Alexandru, prevalându-se de influența avută asupra funcţionarilor din cadrul societății comerciale S.C. Electrocentrale S.A. Oradea, implicaţi în procedurile de achiziţie publică, împreună cu inculpatul Bojtor Vilmos şi suspectul Mudura Alexandru (patronul Lotus Center – decedat între timp) au pretins, în mod repetat, şi primit de la un om de afaceri (denunțător în cauză) suma de 3,2 milioane de euro, promițând că-i vor determina pe funcționarii susmenționați să atribuie contracte de furnizare de cărbune energetic către societatea comercială administrată de acesta din urmă”. „Pentru a disimula adevărata natură a provenienței banilor, în mod repetat, participanţii la comiterea infracţiunilor au încheiat mai multe contracte fictive de comision cu firme paravan ori au încorporat foloasele necuvenite în prețul de achiziție al cărbunelui”, comunică DNA, susţinând, implicit, că orădenii clienţi ai CET au avut de suferit de pe urma acestor presupuse acţiuni infracţionale. „Sumele de bani reprezentând foloasele necuvenite au fost retrase, în numerar, din conturile bancare ale firmelor paravan şi au fost remise inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc şi suspectului Mudura Alexandru de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo”, mai comunică DNA.
Kiss, atent la Selina
„În perioada octombrie 2003 – mai 2008, inculpatul Kiss Alexandru Iosif-Francisc, împreună cu Bojtor Vilmos Laszlo, Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo, Roatiş Gheorghe Ioan, Rus Beneamin şi cu suspectul Mudura Alexandru au conceput, succesiv, mecanisme complexe prin intermediul cărora membrii grupurilor au obţinut foloase necuvenite în valoare totală de 4.312.847 euro”, scrie DNA. În dosarul instrumentat de către DNA sunt cercetaţi şi cetăţenii maghiar Miklossy Ferenc (administrator Keviep Debreţin şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Hajdu-Bihar), fiul său, Miklossy Ferenc-Laszlo (cetăţean maghiar, administrator SC East Bau Construct Oradea).
Un cap de acuzare DNA pentru Kiss se referă la posibila influenţare de către acesta, în calitate de şef al CJ Bihor, a licitaţiei desfăşurate în 2006, pentru înstrăinarea către firma Selina deţinută de Beniamin Rus a terenurilor pomenite, pentru ridicarea unor ansambluri rezidenţiale. La rându-i, Beniamin Rus este reţinut în arestul Poliţiei şi cercetat pentru dare de mită, spălare de bani şi instigare la abuz în serviciu.
Kiss Alexandru a fost reţinut de către DNA la fix o săptămână după ce acesta se abţinea la vot în plenul Consiliului Judeţean, într-o hotărâre ce viza firma Selina. Aleşii judeţeni erau chemaţi să voteze dacă e oportun ca administraţia judeţeană să-şi ia o casă de avocatură specializată, pentru procesele civile pe care le are cu Selina, în vederea recuperării terenurilor din Calea Aradului şi strada Universităţii, înstrăinate Selinei de administraţia Kiss. Vicele Kiss a fost singurul ales judeţean care s-a abţinut, toţi ceilalţi votând „pentru”.
Liderul UDMR Bihor, Alexandru Kiss este cel mai longeviv om din conducerea Consiliului Judeţean Bihor, cu mandate de vicepreşedinte între 2000 – 2004 şi 2008 – prezent, în perioada 2004 – 2008 fiind chiar preşedinte al administraţiei judeţene.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, DGA – Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor, Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Sălaj, precum și al autorităților judiciare din Ungaria, Germania și Olanda, se arată în comunicatul DNA. De asemenea, procurorii informează că se desfăşoare acte de urmărire penală şi împotriva altor persoane.
Curtea de Conturi pe fir
În 2014, Curtea de Conturi constata derularea defectuoasă a contractelor semnate între CJ Bihor şi Selina, constructorul nerespectându-şi obligaţiile contractuale. Curtea de Conturi cere „reîntregirea patrimoniului judeţului Bihor cu terenurile care fac obiectul contractelor” prin care s-au constatat abateri în sumă de peste 7.877.623 lei, urmare a afacerii perfectate în timpul administraţiei Kiss. Aceşti bani reprezintă contravaloarea terenului pe care nu au fost construite locuinţe conform clauzelor contractuale prevăzute în contractele de vânzare cumpărare pentru două parcele: de 30.736 mp în Strada Universităţii respectiv 17.372 mp în Calea Aradului. Ulterior, în aprilie 2015, consilierii judeţeni au votat, in corpore, un proiect de Hotărâre care să „betoneze” refuzul CJ Bihor faţă de invitaţia primită pe 31 martie de la DNA Oradea de a se constitui parte civilă, pentru suma de 8,86 milioane lei, în dosarul penal 54/P/2010 privind vânzarea către firma Selina a terenului pe care s-a ridicat «cartierul Kiss» (după numele iniţiatorului) şi rebotezat oficial «Luceafărul». Faptul că CJ Bihor deschisese deja proces civil le-a permite acum să aleagă varianta de a nu emite pretenţii în dosarul penal instrumentat de DNA.Diferenţa de esenţă este că în cazul procesului civil CJ va primi, eventual, despăgubiri doar de la Selina. În timp ce în cadrul procesului penal CJ ar putea recupera prejudiciul şi de la inculpaţii care ar putea fi găsiţi vinovaţi. Totuşi, hotărârea instanţei penale va avea autoritate de lucru judecat în faţa instanţei civile.
Acuzaţiile procurorilor DNA, în forma dată publicităţii prin comunicat:
„În perioada octombrie 2003 – iunie 2004, inculpații Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos Laszlo, Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo și Roatiş Gheorghe Ioan împreună cu suspectul Mudura Alexandru au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți comerciale înregistrate în România (ECO BIHOR S.R.L. Oradea, EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, MARTEX TRANS S.R.L. Oradea), Marea Britanie (ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra) și Ungaria (KEVIEP Kft Debrețin), prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de 300.000 euro. Această sumă de bani a fost pretinsă și primită de suspectul Mudura Alexandru şi inculpații Kiss Alexandru Iosif Francisc și Bojtor Vilmos Laszlo de la inculpatul Miklossy Ferenc, pentru a-şi exercita influenţa în favoarea societăţii comerciale Keviep Kft. Debrecen, astfel încât aceasta să obţină de la Primăria Municipiului Oradea adjudecarea contractului de parteneriat public-privat, având ca obiect construirea şi exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea.
Spălarea banilor a fost realizată sub masca plății unor livrări de utilaje și materiale pe care KEVIEP Kft Debrețin le-a făcut către firma sa din România EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, folosind ca intermediari societățile ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra, controlată de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo, respectiv MARTEX TRANS S.R.L. Oradea, administrată de inculpatul Roatiș Gheorghe-Ioan.
În concret, KEVIEP Kft Debrețin a livrat către ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra utilaje și materiale în valoare de circa 187.000 euro pe care le-a recumpărat după câteva zile, prin intermediul societății EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, cu peste 500.000 euro. Diferenţa de bani, în sumă de 300.000 euro, a fost retrasă din contul bancar al societăţii ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION, în numerar, de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo, care apoi a remis banii inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc şi suspectului Mudura Alexandru.
În perioada octombrie 2003 – mai 2004, inculpații Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos Laszlo și Rus Beneamin împreună cu suspectul Mudura Alexandru au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți comerciale înregistrate în România (SELINA S.R.L. Oradea și TRAMECO S.A. Oradea) și Marea Britanie (ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra), prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de 100.000 euro.
Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății (de către SELINA S.R.L. Oradea) a unor utilaje pe care TRAMECO S.A. Oradea le-a importat de la firme din Germania, prin intermediul societății ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra, controlată de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo. Deși societățile din grupul SELINA au negociat direct cu furnizorii germani, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra la prețuri cu circa 50% mai mari.
Diferenţa de bani, în sumă de 100.000 euro, a fost retrasă din contul bancar al societăţii ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION, în numerar, de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo, care apoi a remis banii inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc şi suspectului Mudura Alexandru.
Cei 100.000 euro, spălați prin intermediul operațiunilor descrise mai sus, reprezintă foloase necuvenite pe care inculpatul Rus Beneamin, în calitate de proprietar și administrator al grupului de societăți SELINA Oradea, le-a plătit inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc și suspectului Mudura Alexandru pentru a-și exercita influența asupra funcționarilor implicați în derularea unor proceduri de achiziție publică, astfel încât acestea să fie adjudecate de firmele din grupul SELINA.
În perioada noiembrie 2005 – iulie 2006, inculpații Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos-Laszlo și Rus Beneamin au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți din România (SELINA S.R.L. Oradea și TRAMECO S.A. Oradea) și SUA (WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington), prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de aproximativ 702.375 euro.
Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății (de către SELINA S.R.L. Oradea) a unor utilaje pe care TRAMECO S.A. le-a importat de la firme din Germania și Olanda, prin intermediul societății WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington, controlată de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo. Deși societățile din grupul SELINA au negociat direct cu furnizorii germani și olandezi, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington la prețuri mult mai mari.
Diferenţa de bani, în sumă de 702.375 euro, a fost retrasă din contul bancar al societăţii WASLEYS WORLDWIDE LLC, în numerar, şi apoi a fost remisă inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc şi suspectului Mudura Alexandru de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo.
Suma de bani respectivă, spălată prin intermediul operațiunilor descrise mai sus, reprezintă un folos necuvenit pe care inculpatul Rus Beneamin, în calitate de proprietar și administrator al grupului de societăți SELINA Oradea, l-a plătit inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc (președinte al Consiliului Județean Bihor la data comiterii faptelor) pentru ca acesta să favorizeze societatea SELINA S.R.L. în cadrul procedurilor derulate de C.J. Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea. În același context, inculpatul Rus Beneamin a depus diligențele necesare pe lângă inculpatul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, pentru ca acesta, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, să întocmească documentațiile de urbanism caietele de sarcini pentru proiectele imobiliare ce urmau să fie realizate pe terenurile respective.
Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de către inculpatul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, în cadrul celor două proceduri de vânzare de terenuri, Consiliul Județean Bihor a fost prejudiciat cu circa 6.126.219,4 euro.
În perioada 2004 – mai 2008, inculpatul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc prevalându-se de influența avută asupra funcţionarilor din cadrul societății comerciale S.C. Electrocentrale S.A. Oradea, implicaţi în procedurile de achiziţie publică, în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, împreună cu inculpatul Bojtor Vilmos Laszlo și cu suspectul Mudura Alexandru, în mod repetat, au pretins și primit de la un om de afaceri (denunțător în cauză) suma de 3.210.472.21 euro, promițând că-i vor determina pe funcționarii susmenționați să atribuie contracte de furnizare de cărbune energetic către societatea comercială administrată de acesta din urmă.
Pentru a disimula adevărata natură a provenienței banilor, în mod repetat, participanţii la comiterea infracţiunilor au încheiat mai multe contracte fictive de comision cu firme paravan ori au încorporat foloasele necuvenite în prețul de achiziție al cărbunelui.
Sumele de bani reprezentând foloasele necuvenite au fost retrase, în numerar, din conturile bancare ale firmelor paravan şi au fost remise inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc şi suspectului Mudura Alexandru de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!