Alexandru Chituţă este un prieten vechi al oraşului de pe Crişul Repede. A colaborat mai întâi cu Muzeul Oraşului Oradea, înainte ca acesta să devină secţie a Muzeului Ţării Crişurilor. În acea perioadă a organizat mai multe expoziţii de o înaltă ţinută, care s-au bucurat de succes, prin Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu unde era director de marketing. Printre acestea amintim expoziţia de icoane vechi din Transilvania intitulată „Lacrimile Cerului.
Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei”, expoziţia de artă contemporană „Despre Artă și Război. ArmEGOrte” a artistului sibian Ilie Mitrea, expoziția de sculptură monumentală și obiect „Lux aeterna” a maestrului Dumitru Radu, expoziţia „Bucătăria medievală. Răsfăț culinar la curtea principilor Transilvaniei” sau expoziţia de pictură a artistului sibian Alexandru Cînean, „Faust: Vanity and Despair” ori expoziţia de pictură „Îngeri și Demoni” a pictorului și restauratorului Ioan Muntean.
De asemenea, am mai admirat prin intermediul său expoziția etnografică „Comori bănățene” cu obiecte aparţinând colecţionarului Marius Matei, expozițiade artă sacră „Tezaur Episcopia Tulcii” dar şi expoziţia „Făuritorii Marii Uniri” cu un număr mare de obiecte personale ale unor oameni care au participat direct la Marea Unire.
O altă serie de evenimente aduse la Oradea de Alexandru Constantin Chituţă au fost expoziţiile de excepţie realizate din colecțiile avocatului George Șerban din București. Să ne amintim de „expoziţia anului 2019” care s-a intitulat „Arta de a dărui: Picasso, Matisse, Dali, Klimt” cu lucrări de grafică și litografii, expoziția în premieră în România intitulată „50 de ani de grafică românească 1970 – 2020” dedicat artei contemporane românești cuprinzând 70 de lucrări semnate de 65 de artişti şi expoziţia „Kabuki – Stampe japoneze” în care au fost expuse 110 stampe japoneze, xilogravuri realizate în perioada sec XVII – XIX de 25 dintre cei mai importanţi artişti japonezi.
Alexandru Constantin Chituţă a făcut parte din Consiliului Științific al Muzeului oraşului Oradea, aducându-şi în 2019 contribuţia la apariţia primului număr al anuarului instituției muzeale, cu titlul „Acta Musei Varadiensis”.
După trecerea Muzeului oraşului Oradea ca secţie a Muzeului Ţării Crişurilor colaborarea cu instituţia muzeală din păcate a încetat, dar a fost preluată de Casa Darvas – La Roche, unde Alexandru Constantin Chituţă şi George Şerban au adus alte două expoziţii deosebite la Oradea: „Goya – 275 de ani de la naştere”, o colecţie de 70 de gravuri ale pictorului si graficianului spaniol Francisco de Goya, şi expoziţia de stampe japoneze Bijin-Ga, vernisată în prezenţa lui Tatsuo Kitagawa, consilier al Ambasadei Japoniei.
„Acţiunile culturale de la Oradea vor continua”
Începând din 19 septembrie, prin ordinul nr. 819/ 15.09.2022 emis de Ministerul Culturii, Alexandru Constantin Chituță asigură conducerea interimară a Muzeului Național Brukenthal pentru o perioadă de 120 de zile calendaristice. Sabin Adrian Luca și-a încheiat vechiul mandatul de manager și a depus un nou proiect managerial care a fost notat cu 9,28 dar care urmează să fie reevaluat din cauza diferențelor mai mari de două puncte între notele acordate de membrii comisiei de concurs. Colecţionarul George Şerban a salutat decizia ministerului: „Felicitări dragă dr. Alexandru Constantin Chițuță, începe munca grea, dar cum te știu energic, organizat și dornic să lucrezi în folosul culturii, vei reuși să demonstrezi că tânăra generație din care faci parte, merită creditul și sprijinul nostru! Eu te susţin necondiţionat!”
Colaborarea cu Oradea va continua, ne-a mărturisit Alexandru Chituţă. „Am avut bucuria să încep colaborarea culturală, să spunem aşa, să avem o «autostradă» culturală de la Sibiu la Oradea, şi am venit la invitaţia generaosă a doamnei Angela Lupşea la Oradea şi a PS Virgil Bercea pentru a realiza evenimente culturale în Cetatea de pe malul Crişului Repede. Cred că am avut o colaborare fructuoasă şi am realizat câteva evenimente culturale extraordinare la Muzeul oraşului Oradea. Am adus acolo, aşa cum bine se cunoaşte, câteva expoziţii în premieră la Oradea. Pentru prima dată la Oradea stampe japoneze, pentru prima dată la Oradea litografii şi grafică europeană, pentru prima dată la Oradea o expoziţie extraordinară de 50 de ani de grafică românească, expoziţie dedicată Marii Uniri, expoziţii de pictură contemporană, de artă sacră, icoane şi multe alte expoziţii care, iată, acum continuă la Casa Darvas – La Roche. E o chestiune de suflet pe care, atât eu şi împreună cu oamenii de bine din Oradea, o facem publicului. E o chestiune de dragoste, de suflet, de a aduce publicului frumuseţe, momente în care să se destindă, să uite de tot ce însemană grijile cotidiene şi să vină într-un muzeu pentru câteva clipe să-şi bucure viaţa, să-şi bucure copii, să-şi bucure nepoţii. Noua funcţie pe care o am e doar o funcţie interimară de manager. Acţiunile culturale de la Oradea vor continua. Voi încerca să implic şi mai mult Muzeul Naţional Brukenthal în activităţile nu doar culturale cât şi de restaurare pe care le putem realiza la Oradea. Eu am toată deschiderea, Muzeul Naţional Brukenthal are o echipă de oameni profesionişti, de experţi care stau la dispoziţie, şi voi încerca să fundamentez şi mai bine relaţiile de prietenie şi culturale, relaţiile interinstituţionale, aşadar vom încerca să construim mai mult decât am făcut până acum. Fundaţia este pusă, trebuie doar să construim şi să înfrumuseţăm ceea ce am început”, ne-a declarat managerul interimar.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!