Unii au crescut cu muzica lui Alexandru Andrieş, alţii acum o descoperă. La împlinirea a 70 de ani de viaţă, după cinci decenii de carieră, Alexandru Andrieş se întoarce la Oradea cu al doilea concert din turneul aniversar.
Alături de artist vor urca pe scenă Maria Ioana Mîntulescu (voce), o prezenţă constantă pe albumele lui Alexandru Andrieş, Berti Barbera (voce, muzicuță, percuții), Sorin Romanescu (voce, chitară bariton) şi basistul orădean Vlady Săteanu. La sunet va fi, ca de fiecare dată, Victor Panfilov. Desenul care ilustrează afişul turneului aparţine lui Marius Damian.
Cu peste 80 de materiale discografice lansate şi peste 4.000 de concerte susţinute în întreaga ţară, Alexandru Andrieş este unul dintre cei mai creativi artişti români ai ultimelor decenii. Cunsocut pentru piesele sale cu mesaj, a îmbinat arhitectura cu muzica într-o „construcţie” impresionantă, un reper în peisajul muzical românesc. Piesele sale, cu subtile mesaje politice, au rezonat cu publicul înainte de ’89 la fel ca şi acum.
În perioada 1-12 octombrie 2024, va avea loc turneul aniversar de excepție, „Alexandru Andrieș 70”. este un turneu special, deoarece sărbătorește și 50 de ani de la debutul său solistic în 1974 la Club A, precum și 40 de ani de la debutul discografic cu albumul „Interioare” la Electrecord în 1984. Primul concert va fi la Timişoara, ca al doilea să fie la Oradea, în 2 octombrie, de la ora 19:30, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Mai sunt câteva bilete disponibile pe trei platforme de ticketing : iabilet.ro, eventim.ro si enterix.ro. AL publicarea acestui articol mai erau 30 de bilete la categoria 1 cu 126 de lei.
La concertele acestui turneu vor fi disponibile edițiile pe vinil a albumelor „Muzică de divorţ”, albumul dublu „Petrică are o oaie” / „Greu de pensionat” şi noul album „Aproape departe”, in format CD şi vinil – cu sprijinul casei de discuri A&A Records.
Artist complex – muzician, arhitect, profesor, poet, artist plastic – Alexandru Andrieş s-a născut la Braşov, la 13 octombrie 1954. Prieteni îi spun Alexe. A absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” (1980), unde timp de 40 de ani a fost profesor conferenţiar doctor, conform http://alexandries.free.fr.
Şi-a făcut debutul ca muzician pe scena din Club „A”, în 1974. Cinci mai târziu, a participat cu trupa Basorelief, la Festivalul de jazz&rock de la Braşov. Debutul discografic al artistului a avut loc în 1984, cu albumul „Interioare” (Electrecord). Este autor şi producător a peste 80 de apariţii discografice.
„De-a lungul lungii sale liste de albume s-a jucat cu: vocea, chitara, pianul, muzicuţa, percuţiile electronice etc. Desenează mult. Necăsătorit deci nedivorţat şi fără copii. Un tip modest şi extrem de simpatic şi interesant (credeţi-mă pe cuvînt), care nu conteneşte să se mire că vine lumea să-l vadă. Imprevizibil, se pare… Deşi e Balanţă. Sîsîit într-un mod şarmant. Recunoscător lui Florian Lungu, din cauza căruia a început totul… Curajos sau inconştient ? A compus şi cîntat atîtea cîntece fără perdea pe vremea odiosului că mă mir că e acum aici. Un mare norocos (o recunoaşte si el). Mare amator şi cunoscător de muzică. Îngrozitor de prolific. Coşmarul colecţionarului.Mi-e groază să mă gîndesc cîte cîntece bune are needitate, probabil pierdute pentru public, în condiţiile în care scrie pentru fiecare album mult mai multe de piese, după care vine M.I.Mîntulescu şi le «cerne»… Last but not least, un muzician şi textier deosebit, cu armonii complexe şi versuri inteligente”, se detaliază pe site-ul artistului.
Este membru al Uniunii Arhitecţilor din România (din 1980), Uniunii Scriitorilor din România (1994), Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1994) şi Asociaţiei Ziariştilor din România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!