Alexandra Marin este primul absolvent de la Design Vestimentar din Oradea, care a accesat fonduri europene pentru a-şi realiza un vis, și anume, un atelier de modă utilat, conform dascălilor orădeni. Tehnica gestionării elementelor ideatice, a materialelor şi tehnicilor domeniului textil a dobândit-o în cadrul studiilor din ţarǎ şi strǎinǎtate.
Experienţa Erasmus la Technological Educational Institute of Athens a inspirat-o în realizarea colecţiei de licenţă.
„Fiind studentă, vroiam să absorb cât mai multă informație care să îmi fie de folos pentru a profesa în domeniu după terminarea studiilor. Astfel, am hotărât să plec cu bursa Erasmus în Atena, la Technological Educational Institute of Athens unde am studiat textile pentru 6 luni. Experiența la o facultate internațională, împreună cu cea de la Facultatea de Arte Vizuale din Oradea m-au făcut însă să îmi doresc și mai mult. Am continuat cu studiile de master la Universitatea de Artă și Design din Cluj. Din punctul meu de vedere un designer trebuie să își cunoască bine meseria, așa ca după terminarea studiilor am urmat câteva cursuri de croitorie”, spune Alexandra Marin.
Care e povestea din spatele atelierului său? Alexandra Marin crede că întâmplarea a jucat un rol important în demersul său de a accesa fonduri europene pentru a-și construi visul.
„Chiar dacă îmi doream de mică propriul meu atelier de creație vestimentară, accesarea fondurilor europene a fost mai mult o întâmplare. Am aflat aproape în ultimul moment că se pot depune proiecte și în domeniul artistic. Mi-am dorit un atelier performant, cu utilaje de ultimă generație așa că am profitat de ocazie fără să mă gândesc de două ori. Au urmat și momente grele în care aș fi dat timpul înapoi, dar acum știu că dacă ar fi să aleg din nou, aș face exact la fel. Am luat totul în serios și m-am dedicat muncii. A trebuit să îndeplinesc anumite condiții timp de 5 ani și la început nu a fost ușor pentru un brand nou lansat pe piata. Timpul a trecut destul de repede și după 7 ani (depunerea proiectului, așteptarea rezultatelor, implementare, monitorizare) am propriul meu atelier în care muncesc cu drag în fiecare zi, spune Alexandra Marin… Frumosul nu trebuie sǎ fie perfecţiune şi nu trebuie sǎ plictiseascǎ. Trebuie sǎ formeze dorinţa revederii şi a explorǎrii. Când ochiul întâlneşte perfecţiunea nu mai cautǎ pentru cǎ nu mai are ce sǎ descopere”.
Drumul în fashion, spectaculos, dar greu
Alexandra Marin spune că o inspiră tot ce o înconjoară: Dumnezeu, trăiri, emoții, imagini, natura (cu toate formele și culorile ei), sentimentele față de oamenii/animalele dragi. În viitorul apropiat îmi doresc să continui să ofer produse de calitate care să aducă bucurii clienților mei, oameni minunați. Pe aceasta cale, țin să le mulțumesc din suflet!”, spune Alexandra Marin.
Creatiile designerului pot fi urmărite pe social media pe paginile Alexandra Marin Artist și AM broderii. Încă din facultate, prin temele de semestru şi prin munca de documentare, Alexandra a conștientizat că „arta nu este o simplă joacă. Arta reprezintă pasiune, dăruire dar şi muncă, ambiție, răbdare și studiu continuu. Pentru a asigura dezvoltarea unui business, mintea artistului este aproape tot timpul într-un proces de creație, de căutare, absorbind toată informația vizuală din jurul său încercând să propună mereu ceva nou. O cale în domeniul fashion este spectaculoasă dar și grea, plină de compromisuri, am în vedere aici bunăoară diminuarea timpului liber. În acest domeniu nu se rezumă totul doar la schițe și țesături de lux. Este esențială, imaginea brandului, calitatea produselor, comunicarea cu clienții și nu în ultimul rând un management bine pus la punct”, consideră designerul. ”ire Drawn by Alexandra Marin
În 2008, încǎ din timpul studenţiei, piesele ei vestimentare au fost prezentate în cadrul concursului „World Bikini Model International” din Malta. În 2009, lanseazǎ prima colecţie sub numele de „Armonia” cu ocazia absolvirii facultǎţii. Tot în acel an, are prima expoziţie personalǎ de textile intitulatǎ „Acum mâna vorbeşte”. În 2010 prezintǎ prima colecţie de creaţie estivalǎ.
La absolvirea masterului, tânǎrul designer expune colecţia capsulǎ „Wire Drawn” în Cluj, iar în 2014 la Romanian Design Week în Bucureşti. Proiectul „Wire Drawn” este o cercetare în manipularea materialelor, fibrelor/firelor textile convenţionale prin tehnici/tehnologii cutting edge (în raport cu conceptul ales) a suprafeţelor utilizate în designul vestimentar contemporan. Conceptul s-a conturat dupǎ descoperirea unei expoziţii de fotografii al artistei Sharon Beals, expoziţie ce consta în imagini cu cuiburi a diferite specii de pǎsǎri.
Alături de Ioana Degău, o altă absolventă a Facultăţii de Arte Vizuale din Oradea Alexandra Marin și-a spus povestea de succes și pe podiumul de la East Wintergarden, Canary Wharf din Londra, acolo unde au reprezentat Bihorul în competiţia frumuseţii „Londra: Artă&Modă – Industria frumuseţii – Cel mai elegant eveniment de artă şi modă românească”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!