Orădeanul a făcut echipă cu salvamontistul clujean Vasile Trifan, a cărui misiune a fost să caute traseele optime astfel ca Alex să bifeze toate punctele de control.
Marea speranţă a României la zbor cu parapanta a devenit lider după prima zi de competiţie, parcurgând 70 km pe jos. Însă după primii 50 km, Alex a coborât în alergare o pantă iar gleznele i s-au umflat. Astfel că până la final nu a mai putut merge decât sprijinit în beţe. Ca atare, a încercat să zboare cu parapanta cât mai mult. Iar în a cincea zi de concurs a stabilit şi recordul de zbor al traseului, 157 km pe linie aeriană.
Însă în ultima zi, a şaptea, Alex a pierdut prima poziţie. “Nu am mai prins condiţii de zbor, iar trei concurenţi ne-au ajuns şi au reuşit să acopere pe jos ultima distanţă, de 50 km”, a explicat orădeanul.
În ciuda erorii din prima zi, echipa română s-a consolat cu faptul că a fost cea mai bună la zbor din tot concursul, reuşind zilnic să fie prima care prindea condiţii de zbor şi reuşind şi cele mai lungi planări.
Ceea ce nu este o mare surpriză câtă vreme Alex Ciuhandu (21 ani) este considerat marele talent al României la parapantism. Alex domină clasamentul national la acest sport şi a mai avut şi clasări fruntaşe în competiţii international, câştigând-o pe cea de la Denizli (Turcia), în 2010, şi clasându-se pe un onorant loc 13 la Cupa Mondială de seniori din acelaşi an.
Pasiunea lui Alex este tradiţie de familie, tatăl său fiind un cunoscut veteran al zborurilor.
Iar participarea sa la X-Pyr, Alex o consideră ca un câştig de experienţă pentru a putea participa la o competiţie şi mai dură, X-Alps.
Pe Internet se poate găsi şi un film făcut din zbor de Alex Ciuhandu, pe Creasta Bihorului, de la pârtia de la Vârtop – Arieşeni până deasupra Vârfului Bihorul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!