Primarul de Marghita și fost director al CN „Octavian Goga” i-a informat pe aleșii locali că a primit o solicitare de la actuala conducere a școlii pentru asigurarea a 15 săli de clasă, pentru perioada în care clădirile colegiului vor trece prin reabilitare. În plus, există o solicitare similară pe masa primarului și pentru o sală în care să funcționeze grupa mică din cadrul Grădiniței cu Program Prelungit. Solicitarea primarului a fost aceea de a rezilia contractul cu Universitatea „Vasile Goldiș” și de a o reloca la Liceul Tehnologic „Horea”. Aceeași cerere a venit din partea primarului Marcel Sas Emil Adăscăliții și în cazul sălii de sport Magyc Gym, care urma să fie relocată la stadion. „Menționez că spațiile sunt ale Primăriei și este normal, atunci când ai o solicitare pentru copiii orașului, să le creezi spațiu. Cu siguranță, dacă eram primar în urmă cu 6 ani, când elevii de la «Horváth János» aveau nevoie de spațiu, aș fi luat aceeași decizie, ca să nu meargă la școală în două schimburi. Și cu siguranță, dacă va fi nevoie, voi veni și în viitor cu aceeași propunere, dacă va fi nevoie. Pentru copii, pentru învățământ, este nevoie să facem sacrificii și să le creăm condiții pentru a frecventa cursurile într-un singur schimb. Pentru că ei sunt viitorul nostru ”, a spus primarul Marcel Sas Emil Adăscăliții. După ce a văzut că atât comisia juridică, cât și cea administrativă au avizat nefavorabil denunțarea unilaterală a contractului dintre Primăria Marghita și Universitatea de Vest «Vasile Goldiș», începând cu 1.06.2022, șeful Primăriei Marghita a simțit nevoia să le amintească aleșilor prevederi din Legea 272. Acolo se spune foarte clar că în toate demersurile și deciziile care privesc copiii, decizii luate de autoritățile publice locale, va prima principiul interesului superior al copilului. În plus, primarul a citit paragrafe din Legea Educației, atrăgând atenția că intră sub sancțiunea legii neasigurarea condițiilor pentru educație. „Învățământul primar și gimnazial se organizează de regulă și funcționează cu program de dimineață”, a insistat primarul, citând din Legea Educației. Nici Codul administrativ nu i-a convins pe aleșii locali, chiar dacă acolo se specifică clar că aceștia au obligația de a asigura cadrul necesar educației.
[eadvert]
O parte din copiii de ciclu primar și gimnazial vor veni după masa, dar trebuie, conform legii, să termine cursurile până la ora 14:00. În plus, unii copii sunt și navetiști. Primarul spune că nu întâmplător a venit cu această propunere înainte cu patru luni de începerea noului an școlar, fiindcă atât Universitatea de Vest, cât și Colegiul „Octavian Goga” aveau două luni la dispoziție să se reorganizeze. Dacă această propunere trecea, toate instituțiile își continuau activitatea normal. În cazul votului negativ, cea mai dezavantajată instituție e CN „Octavian Goga”.
Universitatea „Vasile Goldiș” e un subiect sensibil în comunitatea din Marghita. Consilierul UDMR Anton Arkosi a explicat că această universitate a facilitat obținerea unei diplome de învățământ superior pentru 1.000 de marghiteni. Acest fapt explică opoziția aleșilor locali la solicitarea primarului. Marcel Sas Emil Adăscăliții spune că va veni și în următoarele ședinte cu propunerea expusă, „până când copiii vor fi în siguranță”. Universitatea „Vasile Goldiș” a mai fost motiv de tensiune între primar și aleșii locali, atunci când primarul a dorit să construiască acolo creșa finanțată de Ministerul Dezvoltării.
Citiți principiile noastre de moderare aici!