Pregătindu-se să pătrundă în consiliile locale și în Consiliul Județean Bihor, USR Bihor a lansat un exercițiu de monitorizare a activității consilierilor locali. Au fost incluși și consilierii județeni. Concluzia: aceștia își întocmesc rapoartele de activitate de mântuială, pe sistem copy-paste, copiate și recopiate de la un an la altul. Iar unii aleși locali și chiar județeni își schimbă rapoartele între ei, de la un an la altul, “colaborând” astfel deși fac parte din partide diferite, concluzionează USR Bihor,.
Între subiecții monitorizării USR se află vicele CJ Bihor, Ioan Mang, liderul grupului PNL din Legislativul județean, Ionel Avrigeanu, consilierul județean Cornel Borza și viceprimarii Oradiei.
USR a dat publicității rezultatele activității de monitorizare a activității consilierilor locali și județeni, “cu scopul de responsabilizare a aleșilor locali”. Spicuim din concluziile trase de USR, în urma activității de monitorizare a celor 101 primării din județul Bihor: “În cele mai multe cazuri, primăriile pur si simplu nu răspund solicitărilor. Atunci când totuși binevoiesc să răspundă, amână cât mai mult răspunsul la solicitări, transmit răspunsuri incomplete ori îi trimit pe solicitanți să caute singuri în arhiva instituțiilor”, transmite USR, precizând că din 101 de primării, au răspuns 15, de cele mai multe ori needificator.
Rapoartele de activitate ale consilierilor lipsesc în totalitate sau parțial. Chiar și la Primăria Oradea nu s-a mai publicat niciun raport de activitate, încă din 2015. “O mare parte dintre ele au fost publicate după ce USR Bihor le-a solicitat”.
Reciprocități între aleșii județului!?
“Rapoartele copy-paste de la un an la altul sau chiar plagiatul rapoartelor de activitate între consilieri este un fapt obișnuit. La Consiliul Judetean, vicepreședintele Ioan Mang, dar și liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, și-au plagiat propriile rapoarte de activitate din 2017, 2018 și 2019, conținutul acestora fiind identic pe parcursul anilor. Mai mult, Ioan Mang susține că a primit în audiență 1.400 de persoane în anul 2019. Ceea ce, raportat la cele două ore săptămânale de audiență, rezultă că dl Mang a discutat în medie 4 minute cu fiecare persoană”, subliniază USR.
Oamenii lui Dan Barna și Silviu Dehelean constată că “buna înțelegere dintre partide se reflectă și în rapoartele de activitate ale consilierilor. Consilierii județeni UDMR, PSD și PNL depun acelasi raport de activitate, schimbând doar numele și semnătura (Szoboszlai Gáspár – UDMR, Chirilă Bujor – PSD, Câmpan Ioan și Kiss János – PNL). Cornel Borza, consilier județean PNL, nu are niciun raport de activitate în toată această perioadă, el nefiind un caz izolat. Primaria Buduslău ne învață legea și ne informează că «nu se întocmesc rapoarte de activitate de către consilieri». În Husasău de Tinca, toți consilierii și-au scris rapoarte de activitate identice, în anul 2019. Același raport unic a fost semnat anual de către toți consilierii”.
La cealaltă extremă, viceprimarii de Oradea, Florin Birta si Mircea Mălan, au rapoarte de activitate intinse pe sute de pagini, alcătuite din rapoartele direcțiilor din Primărie pe care aceștia le coordonează. Prin contrast, consilierul judetean Motoca Romulus Sorin (PNL), “cel care, timp de trei ani, a reușit performanța de a avea acelasi raport de activitate format din fix 4 rânduri absolut identice”, reclamă useriștii.
Primesc tot mai mulți bani
Între timp, indemnizațiile consilierilor locali au crescut de la an la an, între 2016 si 2020. În Oradea, indemnizația unui consilier a crescut de la 855 lei brut pe lună până la 1710 lei brut pe lună. În general, după modificarea legii salarizării, în 2017, indemnizațiile s-au dublat. “Practic, la acel moment aproape toate consiliile locale au votat venituri salariale la valoarea maximă permisă de lege, indiferent de culoarea politică a consilierilor. Asa s-a ajuns ca la Marghita, de exemplu, un consilier local să primească anual 15.000 lei, în 2019, față de 9.570 lei, în 2017”, transmite USR, care își propune să joace un rol important în administrația publică din Bihor, după alegerile locale din iunie.
Candidați la Aleșd și Mădăras
În altă ordine de idei, USR Plus și-a prezentat, săptămâna trecută, doi candidați. Sebastian Bradea este candidatul la Primăria Aleșd, iar Călin Chișe la Primăria comunei Mădăras, ambele conduse astăzi de primari PNL. Bradea este președinte al USR Aleșd și a inițiat prima dezbatere publică din oraș pe tema parcărilor, a organizat proteste și crosuri pentru natură, a militat pentru normalitate și respect față de cetățeni, transmite USR.
Candidat la Mădăras, Călin Chișe s-a mutat din Oradea în satul Homorog, lângă Salonta, în urmă cu câțiva ani. Tânăr horticultor, în 2013 Călin Ioan Chișe a construit o seră cu 2.000 de plante, iar acum a ajuns să comercializeze 150.000 de flori anual, în piețele și magazinele din județ, dezvoltând astfel o afacere din care trăiește toată familia. Își dorește să dezvolte comuna Mădăras, prin proiecte de infrastructură și prin noi locuri de muncă, transmite USR Plus.
Trimite articolul
Xasta se intampla cand pe lista partidelor sunt pusi profani care n-au habar de nimic si au intrat in politica ca sa parvina sa se pricopseasca cu avantaje materiale .