Săptămâna trecută, plenul Consiliului Judeţean Bihor a avut grijă să îngroape imediat o iniţiativă venită din Opoziţie, ce avea drept scop plafonarea salariilor managerilor instituţiilor de Cultura din Oradea. Propunerea pedelistului Avrigeanu avea la bază următorul principiu: nu e normal ca managerii unor instituţii de cultura precum Filarmonica, Teatrul de Stat, Teatrul Arcadia, Muzeul Ţării Crişurilor, Biblioteca Judeţeană şamd, să aibă salarii peste cele ale celor care le sunt şefi. E vorba despre veniturile salariale ale preşedintelui CJ şi ale celor doi vicepreşedinţi.
Speculantul Avrigeanu
„Propun să adoptăm o hotărâre care să prevadă că salariile managerilor din cultura să nu fie mai mari decât salariile vicepreşedinţilor de la Consiliul Judeţean. E absurd ca aceşti manageri să aibă salarii mai mari şi decât cel al preşedintelui CJ”, a spus Avrigeanu în plen. Intervenţia i-a deranjat pe mulţi aflaţi în sfera arcului de Putere din CJ – PNL şi UDMR – care-şi vedeau astfel periclitate veniturile.
Todor Albert, managerul Filarmonicii Oradea, a reacţionat imediat, atrăgându-le atenţia consilierilor judeţeni UDMR că propunerea lui Avrigeanu contravine Ordonanţei de Urgenţă 189/2008, ce reglementează tocmai activitatea acestor manageri din cultura.
De parcă l-ar fi auzit pe Todor, secretarul Judeţului, Carmen Soltănel, a intervenit pe bine-cunoscutu-i ton sentenţios, punându-le în vedere aleşilor că propunerea lui Avrigeanu nu e legală. Şi Soltănel a motivat tot cu prevederile OUG 189/2008. Ce prevede însă această Ordonanţă? Iată: „Art 28: (2) Remuneraţia managerului se stabileşte la nivelul salariului de bază maxim care se plăteşte în instituţie şi poate fi majorată cu până la 55%; (3) Remuneraţia lunară a managerului se poate diminua sau majora în funcţie de rezultatul fiecărei evaluări, raportat la obiectivele şi criteriile de performanţă stabilite prin contractul de management”.
La mâna comisiei
Avrigeanu consideră că propunerea sa nu e ilegală, deoarece comisia de evaluare a managerilor din cultura, instituită la nivelul CJ, e cea care îi stabeşte managerului sporul. Astfel, comisia poate stabili că îi acordă managerului un spor de 50%, aşa cum e azi cazul lui Todor Albert sau a Ligiei Mirişan, sau unul de doar 10%, cât le-a acordat lui Aurel Chiriac, de la Muzeu, şi lui Lucian Silaghi, de la Teatrul Oradea. Merită precizat că între timp Silaghi a şi fost mazilit de la Teatrul de Stat Oradea.
„Ideea era ca salariile acestor manageri să nu depăşească salariile vicepreşedinţilor de la Consiliu, care le sunt ierarhic superiori. Mai ales că preşedintele Ţîrle se tot gândeşte la reduceri de personal, din cauza lipsei banilor la Consiliul Judeţean”, ne-a declarat luni Avrigeanu. Propunerea sa a fost catalogată populistă de cei din cercul Puterii, cărora le venea greu să taie salariilor unor manageri din cultura proaspăt impuşi pe linie politică, precum Daniel Vulcu – la Teatrul de Stat şi Cvikker Katalin – la Teatrul Maghiar.
CĂLIN CORPAŞ
Tirle una zice, alta face
Todor Albert, cel mai bine platit
Citiți principiile noastre de moderare aici!