Peste o săptămână, comuna de pe valea Crișului Repede va primi o delegație similară din țara vecină.
[eadvert]
Delegația din Vadu Crișului a ajuns joi la Hajduszoboszló și a fost întâmpinată de către primarul Czeglédi Gyula la Muzeul Bocskai din oraș. Anul trecut, aici s-a construit o noua aripă modernă de 200 mp, așa-numita „Trezoreria domnească”, printr-o investiție de 420.000 de euro. Noul imobil și-a îmbogățit patrimoniul cu două bijuterii de încoronare ale Principelui transilvănean István Bocskai.
Primarul de Vadu Crișului, Dorel Cosma, a mulțumit partenerilor din Ungaria pentru oportunitatea de a participa la proiect. Dintre obiectele deosebite expuse în muzeu, se remarcă prin valoare și execuție artistică coroana pe care Bocskai a primit-o de la un sultan turc. Circulă mai multe variante privind originea sa. Unii spuneau că a fost făcută special pentru Bocskai în Constantinopol, alții o considerau o lucrare a unui aurar persian, dar există și păreri că ar fi o coroană imperială bizantină reparată și facută cadou pentru principe. Astăzi, ultima varianta pare cea mai probabilă. Partea inferioară a coroanei de aur este diadema, căptușită cu crini, frunze și mărgele. Suprafața sa este de asemenea decorată cu smaralde, turcoaze și rubine; deasupra crinului din mijloc se vede o cruce. Partea superioară, cupola, este împărțită în opt părți prin rânduri de perle.
În vârful cupolei se află o coroană mică din frunze de aur, decorată tot cu perle, cu o piatră de smarald în mijloc. După moartea lui Bocskai, coroana a fost dusă la Viena de către palatinul György Thurzó, în anul 1610. Coroana originală poate fi văzută în expoziția permanentă la Kunsthistorisches Museum din Viena. Pe lângă coroană, una dintre însemnele regale ale principelui Bocskai este și sceptrul. Capul sceptrului este din argint aurit, împodobit cu motive vegetale, sub care se află o sferă acoperită cu email albastru. Mânerul este înconjurat de trei bretele largi de argint aurit. Bretelele și capul sunt împodobite cu 60 de turcoaze. Probabil că și sceptrul i-a fost dat lui Bocskai de către turci.
A fost realizat în atelierul unui aurar din Cluj-Napoca. După moartea lui Bocskai, sceptrul a devenit proprietate privată și a fost păstrat multă vreme la Muzeul Bruckenthal din Sibiu. Astăzi apartine colectiei Muzeului Național de Istorie a României din București. Muzeele din Viena și București au oferit doar Muzeului Bocskai din Hajdúszoboszló posibilitatea de a executa copii nobile și autentice ale acestor opere de artă originale. Dupa vizitarea muzeului, oaspeții au intrat la Centrul de recuperare balneară.Vineri, a urmat o vizită de lucru la Centrul de informații turistice, care a fost realizat împreună cu localitatea Vadu Crișului, printr-un proiect comun HU-RO.
Foto: Ioan Hasas
Citiți principiile noastre de moderare aici!