„Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri. Aşa să ne ajute Dumnezeu! Mihai R”. Astfel şi-a încheiat Majestatea Sa, Regele Mihai discursul de ieri, din Parlament.
În ciuda lipsei preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului de la eveniment, cu excepţia ministrului de Justiţie, cei doi parlamentari PDL de Bihor au asistat la discursul Regelui. Deputatul Ştefan Seremi, preşedinte al PDL Bihor, spune însă că nu a fost emoţionat de discursul fostului suveran.
„Şi alţii la 90 de ani”
„Probabil că se mai face câte un joc. Probabil că o să-l auzim şi pe Iliescu la 90 de ani şi pe Constantinescu şi pe Băsescu. „De obicei, şeful statului îşi prezintă discursul naţiunii. Nu am mai întâlnit până acum ca un fost şef de stat să prezinte un discurs către naţiune. Sigur, e un moment aniversar. Se mai fac şi cadouri”, consideră Seremi, care crede că „dacă am început aşa”, atunci fiecare fost şef de stat ar trebui să fie primit în Parlament la împlinirea vârstei de 90 de ani. „Pentru că regele este un fost şef al statului, chiar dacă nu a fost aprobat de Parlament. Deşi în Constituţia României prevedea ca regele să fie aprobat, n-a fost aprobat. Dar nu e o problemă azi, era o problemă atunci”, ne-a transmis liderul PDL Bihor.
Pentru senatorul Petru Filip discursul Regelui a fost „foarte interesant, la obiect, ca un observator al Istoriei României de când a intrat pe tron până astăzi”. Întrebat dacă discursul de ieri reprezintă un moment important, Filip ne-a răspuns în felul următor: „Pentru Istoria României, eu cred că da. Istoria unui popor nu poate fi negată. Regele Mihai a plecat din ţară sub tancurile sovietice, pe care le negăm astăzi”.
Liderul PNL Bihor, senatorul Cornel Popa spune că prezenţa Regelui în Parlament a însemnat „cea mai grozavă şedinţă la care am participat eu în viaţa mea”. „A fost extraordinară, într-adevăr. Nu sunt monarhist, dar am admirat întotdeauna puncte luminoase din istoria noastră, precum Regele Ferdinand sau Carol I. Regele Mihai a avut o cuvântare imperială, într-adevăr”, ne-a spus Popa. Deşi nu se declară monarhist, senatorul liberal spune că „dacă ar fi fost regele din 90 până azi, România ar fi avut altă faţă în faţa întregii lumi”. Despre preşedinţii post-decembrişti, Popa spune că, din păcate, spre deosebire de regi, nici unul nu a reprezentat aşa cum trebuie neamul, ci mai degrabă interesele propriilor partide. „Faptul că noi ne uităm aşa chiorâş la istoria noastră, asta nu cred că spune foarte lucruri bune despre noi”, a mai spus liberalul, cu trimitere la guvernanţi…
Mang: „Frumos”.
Şi senatorului PSD Ioan Mang, momentul Regelui în Parlament i-a lăsat o impresie plăcută. „Un om la 90 de ani, modest, cu un discurs foarte scurt, dar frumos. Nu a criticat în mare pe nimeni. A adus laude şi merite poporului care a lucrat pentru libertate. La masa Guvernului a fost doar ministrul Predoiu. E un gest foarte urât din partea guvernanţilor. Vorbim despre singurul şef de stat din lume, din al doilea război mondial, care mai este încă în viaţă”, a comentat Ioan Mang evenimentul dedicat Regelui.
C.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!