„Avantajul unui astfel de demers este acela că o zonă viticolă recunoscută oficial poate intra în Programul Național de Reconversie finanțat de Comisia Europeană, putând planta astfel viță pentru vin”, a explicat directorul Direcției Agricole, Nicolae Hodișan. Instituția pe care o conduce a mai fost implicată într-un astfel de demers, la Diosig. „Acolo, am reușit să introducem Ianca, din poziția de stradă în Diosig, să devină zonă viticolă. În demersul de la Aleșd noi, ca instituție, nu suntem implicați”, a explicat Hodișan.
Anunțul că Aleșdul va deveni zonă viticolă a fost făcut recent de șeful Asociației pomiviticole Piatra Șoimului, care a organizat vineri seara ediția a doua a Balului Vinului la Aleșd.
Cei peste 100 de participanți au avut ocazia să deguste din vinurile producătorilor locali, care au obținut medalii la concursurile regionale și naționale.
Producătorii de vinuri din Aleșd au completat paleta evenimentelor dedicate acestui aliment, cu un bal care se organizează în luna mai. Până acum se organiza o degustare de vinuri în noiembrie, o prezentare locală în februarie.
Vineri seara, Pusztai Sándor, președintele Asociației Pomiviticole Piatra Șoimului Aleșd – asociație înființată în 2016 – organizator al balului, a prezentat câteva dintre realizările membrilor.
„Consider că 2017 a fost un an extraordinar pentru producătorii de vinuri din Aleșd”, a spus, printre altele, Pusztai. „Analizând datele statistice și rezultatele obținute de către producătorii noștri de vinuri, putem observa că nu a existat concurs de unde să nu ne întoarcem cu premii. Din Aleșd a fost chiar selectat un vin la Oradea pentru concursul pe țară organizat de BASF, ceea ce este o premieră. Am participat cu 13 vinuri la faza finală a concursului pe Transilvania, obținând 4 medalii de aur, 5 de argint și 4 de bronz”, a precizat președintele Asociației Pomiviticole Piatra Șoimului Aleșd.
Unele dintre premiile obținute la concursurile din anul 2018 au fost expuse în cadrul evenimentului. „Ca și la balul din anul trecut, și azi șase producători au oferit vinuri pentru degustare. Am dori ca acest număr să crească, mai ales că suntem pe ultima sută de metri ca zona Aleșdului, începând de la Uileacu de Criș și până la Aușeu – să devina oficial zonă viticolă a țării. Toate formele sunt avizate și așteptăm doar semnătura ministrului”, a spus Pusztai.
Conform lui Nicolae Hodișan, în arealul viticol din Bihor se află Valea lui Mihai, Diosig, Săcueni, Sântimreu și Biharia. În România, zonele viticole au fost trasate în 2004. Primesc statut oficial de zone viticole localitățile care solicită acest statut Ministerului Agriculturii, și acesta e conferit de Comisia Europeană.
Degustări
După un aperitiv bogat, a început degustarea vinurilor albe: un Traminer al lui Kajántó Pál, un Riesling italian din 2017 al lui Popa Sorin, Tămâioasa Româneasca (Fetea Ioan), un Irsai Oliver al lui Török Attila, un Chardonnay din producția lui Pusztai Alexandru, precum și Bianca lui Horvath Zsolt. După friptură, cei prezenți au putut degusta cinci vinuri roșii aparținând viticultorilor Pusztai Alexandru, Török Attila, Popa Sorin, Fetea Ioan și Kajántó Pál.
Între categoriile de vinuri, Kiss Zoltán, degustător internațional de vinuri, a împărtășit câteva gânduri referitoare la competiții și vinuri. Cei prezenţi au avut posibilitatea de a câștiga la tombolă o sticlă de vin de calitate, de a schimba idei și informații privind cultura viei și a vinului. Atmosfera a fost întreținută de muzica oferită de DJ Adrian Fora, de Sonia Vass, Julia Molnar și de formația Cool Style.
Citiți principiile noastre de moderare aici!