Este sigur. Cel puţin opt bihoreni dintre cei 30 morţi din februarie a.c. şi până acum au avut ca şi cauză de deces consumul de spirt, exact aşa cum bănuiau doctorii de la Spitalul Judeţean Oradea. Numai că, surpriză! După ce au scotocit tot Bihorul, inspectorii sanitari de la Direcţia de Sănătate Publică au descoperit că nu e vorba de spirt sanitar ci de spirt cosmetic fatal.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, a declarat că la sfârşitul lunii aprilie se afla la Alparea în ancheta legată de cauza celor 40 de bihoreni intoxicaţi, dintre care 30 morţi şi, la locuinţa unei femei decedate, a descoperit spirt Mona, vodcă Regiana, spirt Asistent, dar şi un fel spirt, folosit la cosmetică: Alcoofarm. „Am zis să iau şi flaconul de Alcoofarm, care se vinde oriunde, la orice ABC, ca şi loţiune pentru îngrijirea epidermei şi are rol antiseptic şi l-am trimis la analiză, în Cluj”, spune dr. Rahotă.
Marţi, 14 mai a.c., Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj a informat DSP Bihor că „a evidenţiat la analiza produsului Alcofarm – produs de SC PET & Ady Trading SRL, Năsăud, judeţul Bistriţa-Năsăud o concentraţie a alcoolului metilic de peste 60.000 grame/hectolitru”, în condiţiile în care niciun produs cosmetic nu trebuie să conţină alcool metilic. Suspiciuni de deces din aceeaşi cauză sunt şi în alte judeţe, motiv pentru care inspectorii sanitari bihoreni au anunţat Ministerul Sănătăţii prin sistemul de alertă rapidă.
Spirt cosmetic fatal, retras din Bihor
Inspectorii sanitari bihoreni au primit la începutul acestei săptămâni două confirmări în ancheta celor 40 de bihoreni intoxicaţi cu metanol, dintre care 30 decedaţi. Prima confirmare, de marţi, 14 mai a.c., a venit de la Centrul de Sănătate Publică Bihor, care a transmis că flacoanele de Alcoofarm vândute în Bihor, de la firma bistriţeană conţin alcool metilic (deşi nu ar trebui deloc), inspectorii sanitari au somat cei trei distribuitori ai firmei producătoare să îşi retragă toată marfa mortală din Bihor.
Miercuri la amiază, fuseseră retrase deja 1.500 de flacoane Alcoofarm de „loţiune pentru îngrijirea epidermei, cu efect antiseptic” şi mai erau de retras încă aproximativ 1000 de sticle, a informat reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu, dr. Daniela Rahotă.
A doua confirmare neoficială, de miercuri, vine de la Institutul de Medicină Legală de la Timişoara, experţii de aici confirmând că opt dintr-un grup de 14 bihoreni decedaţi cu suspiciune de intoxicaţie cu metanol, de la care au fost prelevate probe şi trimise la ei la expertiză, au murit într-adevăr din cauza acestei substanţe periculoase, din spirt.
Alertă
Dr. Rahotă spune că a dispus din nou controale mixte împreună cu inspectori Comisariatul Judetean de Protectia Consumatorilor Bihor, la agenţi economici (depozite, distribuitori, unităţi de desfacere). Pe fir sunt şi procurorii bihoreni, care confirmă informaţiile medicilor şi spun că şi ei continuă ancheta.
Prin urmare, dr. Rahotă a transmis a anunţat urgent Ministerul Sănătăţii, prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă pe Non-aliment (RAPEX) şi celelalte direcţii de sănătate publică judeţene.
Bihorenii vor fi atenţionaţi să nu mai cumpere deloc spirt Alcoofarm produs la Bistriţa Năsăud, nu doar prin mass media ci şi prin primării şi biserici.
Ultimii bihoreni intoxicaţi în urmă cu circa o săptămână de la spirt sunt din Tulca şi Pădurea Neagră şi au vârsta între 40 – 60 de ani.
Potrivit informaţiilor JB, suspiciuni de deces de la metanol din spirt ar fi şi la Bistriţa, Iaşi, Cluj şi Braşov.
Citiți principiile noastre de moderare aici!