O cisternă cu deșeuri, care se pregătea să intre în curtea Holcim, a fost depistată cu radioactivitate prea mare. Măsurătorile au indicat un nivel de radiație de aproape 15 ori mai mare, de 1.7 μSv/h în interiorul unui autocamion care transporta deșeuri, detectare realizată în momentul cântăririi camionului în incinta unei platforme industriale situate pe strada Viilor din localitatea Chistag.
TIR-ul, aparținând unei firme românești, venea din Cluj și transporta deșeuri de metale, de la Regia Administrației Domeniului Public din Cluj, metalele provenind de la o stație de profil din Cluj.
„În dimineața zilei de marți, 12 martie 2019, în timpul controlului pentru accesul unui transport de deșeuri destinate co-procesării la fabrica de ciment Holcim din Aleșd, Județul Bihor, sistemul automat de scanare instalat la poarta de acces pe platforma companiei a detectat un nivel peste limitele normale, dar nepericulos pentru oameni sau mediu.
Conform procedurilor, autocamionul a fost transferat în siguranță către zona specială de carantină și autoritățile au fost informate prompt, pentru ca procedurile legale necesare să poată fi inițiate. Prin urmare, organele abilitate urmează să facă măsurătorile necesare și vor decide cu privire la măsurile ce trebuiesc luate pentru neutralizarea deșeurilor”, transmit reprezentanții Holcim.
La fața locului s-au deplasat echipajul de primă cercetare și evaluare chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN) din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bihor, Laboratorul de Igiena Radiațiilor (LIR) – DSP și specialiști din cadrul APM, care au efectuat măsurători de specialitate, identificând valori cuprinse între
0.54 și 0.69 μSv/h în partea dreaptă dreaptă spate a camionului, doza fondului natural fiind de 0.12 μSv/h. Pentru asigurarea, supravegherea zonei și intervenția operativă în cazul producerii unei situații de urgență, la locul indicat au fost mobilizate trei echipaje de pompieri militari din cadrul Stației Aleșd cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță de tip B2.
De asemenea, la locul intervenției s-au deplasat specialiștii CNCAN, reprezentanți ai DSVSA, DADR, precum și echipaje ale IPJ și IJJ.
„Situația este controlată cu strictețe, iar angajații companiei, comunitatea locală și mediul nu sunt puse în pericol”, asigură Holcim.
„Măsurile dispuse au constat în notificarea instituțiilor cu atribuții în gestionarea unor astfel de evenimente, evaluarea situaţiei, culegerea de informaţii cu privire la natura pericolului, stabilirea și balizarea zonei de securitate şi siguranţă ( 30 de metri), verificarea existenţei eventualelor scurgeri de lichide, măsurarea ratei dozei, acţiuni protective pentru personalul de intervenţie, interzicerea accesului angajaților în zona balizată”, precizează maior ISU Crișana, Camelia Roșca.
Pe platforma fabricii de ciment din Aleșd sunt co-procesate în cuptorul fabricii de ciment, deșeuri municipale sortate (ex. hârtie, plastic, lemn, textile) sau deșeuri provenite din surse industriale (ex. șlamuri petroliere) sau anvelope uzate. Prin co-procesarea acestora, în cuptorul fabricii de ciment, deșeurile eliminate total, în condiții depline de siguranță, fără alte reziduuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!