Medicii de familie din Bihor trag un semnal de alarmă, solicitând Casei Naționale de Asigurări de Sănătate plata completă a serviciilor medicale. În caz contrar, ei amenință cu reducerea activității.
[eadvert]
Nu doar medicii din Bihor, ci și cei din alte 14 județe din țară cer o plată corectă pentru serviciile medicale prestate. Recent, angajații caselor de asigurări de sănătate au protestat, exprimându-și nemulțumirea față de salariile mici.
Organizațiile patronale ale medicilor de familie, inclusiv cele din Bihor, denunță plata parțială a serviciilor de medicină primară și solicită respectarea contractului de furnizare a serviciilor medicale, atât din partea caselor județene de asigurări de sănătate, cât și a structurilor centrale ale CNAS.
Încălcarea contractului
Avertismentul privind posibila reducere a activității medicilor de familie se bazează pe încălcarea unilaterală a contractului, termenul contractual de plată integrală nefiind respectat pentru serviciile de medicină primară din luna octombrie 2023. Plata parțială, în proporție de 60-70%, este considerată inacceptabilă, nefiind inclusă în contractul asumat bilateral.
Organizația Patronală a Medicilor de Familie din Bihor informează că, în urma întârzierilor anterioare de mai mult de 14 zile, care nu au fost asumate, există riscul „temporizării” activității medicilor.
Discuțiile cu privire la deciziile viitoare și modalitățile de protest vor avea loc săptămâna viitoare, luând în considerare impactul asupra pacienților și necesitatea respectării condițiilor contractuale.
Delia Hora, vicepreședintele Organizației Patronale a Medicilor de Familie Bihor, trage un semnal de alarmă, solicitând Casei Naționale de Asigurări de Sănătate plata integrală a serviciilor medicale și amenințând cu o posibilă reducere a activității.
„O să discutăm săptămâna viitoare despre modalitatea de protest la care vom recurge. Noi am inițiat această adresă în 14 județe, în urma unei întâlniri pe care am avut-o cu medicii de familie, datorită faptului că nu se fac plățile la timp. Noi luăm deciziile împreună. Luna aceasta se plătesc doar 60-70% din venitul cabinetelor. Și de aici au apărut nemulțumirile. Este a treia lună în care se întârzie plata conform contractului-cadru”, spune Delia Hora, vicepreședintele Organizației Patronale a Medicilor de Familie Bihor.
Impact asupra pacienților
Medicii subliniază că întârzierea în plățile de către CAS Național prin CAS Bihor afectează veniturile cabinetelor, impunând dificultăți în plata contribuțiilor către ANAF, salariilor proprii și ale asistenților. În funcție de deciziile ce vor fi luate, se vor asigura serviciile de urgență, însă impactul asupra pacienților rămâne incert.
„Veniturile cabinetului sunt diminuate. Cabinetele nu pot face plățile, nu-și pot plăti contribuțiile către ANAF, nici propriile salarii sau pe cele ale asistenților. Data trecută au fost întârzieri de câte două-trei săptămâni. Luna trecută a fost o întârziere de 10 zile de plată. CNAS a trebuit să se plătească până în data de 22, conform contractului-cadru, dar a plătit în data de 10 a lunii următoare. Au fost colegi care nu și-au putut plăti impozitele, salariile. Asta implică tot sistemul, toți angajații cabinetului. În funcție de ce decizie se va lua, vor fi sau nu afectați pacienții. Dacă se decide un protest, într-o formă sau alta, se vor asigura probabil urgențele. Nu știm ce hotărâre se va lua și la nivel național. Noi discutăm cu toții, nu decidem numai noi, județul Bihor, ci mai multe județe”, a precizat dr. Delia Hora.
Situația devine critică într-un context mai larg, cu aproximativ 330 de medici de familie în Bihor și cu multiple probleme adiționale, printre care disfuncționalități în sistemul informatic, afectând calitatea asigurării pacienților și generând nemulțumiri suplimentare.
Trimite articolul
XDa saracii ca nu te primesc decat pe baza de programare ,cica “cine are o urgenta sa mearga la urgenta ” tre sa stii dinainte cu 3 zile ca o sa faci gripa .
La doctorita noastra de familie si sunatul la tel pentru programare e dupa un program intre anumite ore la sfarsit de program .
-
Si ce este gresit in asta?Casa de asigurari deconteaza un numar de consultatii/zi, fara programare se primesc acel numar restu vin maine si isi incearca norocul. Cu programare este alta poveste iar cu sunatul la fel..medicul (de familie sau orice specialitate) are un program cu casa de asigurari in rest este timpul lui..presteaza in regim privat sau face ce vrea. Pacientii nu inteleg ca exista obligatii nu doar drepturi si toate astea sunt stabilite de casa de asigurari care gestioneaza banii, medicii sunt obligati sa le respecte prin contractul care il semneaza.
-
Cred ca sunt nemulțumiți medicii de familie – hora aia decontează lunar 68 000 ron de la cas .
Vezi :http://cas.cnas.ro/casbh/page/deconturi-lunare-cabinete-mf.html
La upu în schimb e nebunie , era un articol aici pe bihon în care se scria ca în primele 10 luni ale anului au fost 190 000 de mii prezentări la upu oradea.
Și cu cel puțin 5 specialități de garda [chirurgie, neurologie , cardiologie , interne, ați] nu rămân mai mult de 20 de oameni internati .
Nici unul dintre medicii de familie nu își merita 25 % din venituri. -
Corect
-
…stai relaxată Andy că mulți dintre medici prestează muncă ,, privată,, și în cadrul spitalelor de stat…adică pe înțelesul tău ( deși știu că înțelegi ) dacă nu dai un ban nu-l prinzi pe medic nici la spital ! Cât despre medicii de familie alea numai consultații nu le poți numi , doar eliberări de rețete și bilete de trimitere , cam la atât se rezumă majoritatea cazurilor ! Apropo ai cumva vreun cabinet individual ???!
-
-
Daca răspunde…
La noi in Tileagd se sta ore la povesti cu anumite patienti, unele luate fara programare in fata ta(mai si lauda ca ei nu au programare)… asteptat sa duci cadou… ciocolata, cafea, ori ceva din gradina,produse lactate fiind la tara… oameni traiti in comunism cam au obisnuit cu asta,… deja si asteapa ii pus la masa sa vezi ca altii nu raman datori. Sa traieasca systemul de sanatate.
In primul rind medicul de familie e un om nu robot. Nu poate asigura chiar toate consultatiile. Cine nu sunt constienti sunt liberi sa isi caute alti medici de famile. Sunt destui medici de famile care sa poate asigura aceste necesitati. Medicii de famile au munca si pe tern si de aceia nu pot si disponibili 24 ore din 24, Daca doriti acest lucru si ei merita a fi platiti 24 ore din 24,