Din cauza deceselor apărute în lume în ultimele zile, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a trasat reguli clare pentru prevenţia răspândirii acestei gripe care poate fi fatală.
Joi dimineaţă, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în teritoriu şi medicii epidemiologi au comunicat că s-au luat măsuri pentru a se preveni pe cât posibil îmbolnăvirea bihorenilor sau a celor care tranzitează judeţul. La fiecare oră, Autoritatea de Sănătate Publică Bihor primeşte informaţii şi sarcini de la Ministerul Sănătăţii.
Doctorii au declarat că România se află în alertă de gradul V ceea ce presupune că există deja focare mai mari, dar transmiterea interumană este încă limitată. Directorii de şcoli, medicii de familie, şefii de spitale şi poliţiştii de frontieră au fost instruiţi pentru a informa şi ajuta potenţialele victime.
Şeful ASP Bihor, dr. Marius Pârcioagă, a declarat că la Borş s-au luat cele mai aprige măsuri. Poliţiştii şi medicii dislocaţi acolo vor informa cetăţenii aflaţi în tranzit care vin din ţările afectate despre simptomatologia gripei porcine, care sunt similare cu cele ale gripei umane. Dacă în timp de 7 zile de la intrarea în ţară, persoanele în cauză resimt simptome de gripă (febră, cefalee, greţuri, frisoane, stare alterată de sănătate) trebuie să se izoleze în casă şi să cheme urgent medicul de familie. Acesta va anunţa, după caz, medicii de la secţia de boli infecţioase a Spitalului de Pneumoftiziologie şi, dacă se impune, bolnavii vor fi internaţi în izolator şi li se vor preleva probe de laborator, care vor fi verificate la Institutul Cantacuzino, singura instituţie unde aceste probe pot confirma sau infirma existenţa virusului gripal la persoane.
În jurul orei 17:00, şeful ASP Bihor a transmis că după-amiază a primit un alt flux de informaţii noi şi sarcini noi. Astfel, Ministerul Sănătăţii a cerut numele doctorilor infecţionişti din fiecare judeţ, implicit şi Bihor, care răspund de cazurile suspecte.
De asemenea, joi după-amiază, Ministerul a cerut şi Bihorului să se aprovizioneze cu anumite materiale sanitare necesare pentru tratarea pacienţilor şi profilaxia cadrelor medicale în contact direct cu pacienţii suspecţi de gripă porcină. Ministerul Sănătăţii a mai cerut ASP Bihor să verifice laboratoarele abilitate care trebuie să deţină mediu de cultură specific pentrru prelevarea probelor recoltate.
Din 29 aprilie până la ora redactării acestui material, figurau 148 de cazuri confirmate de gripă porcină în diverse colţuri ale lumii, punctul de plecare fiind Mexic şi SUA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!