Situația este alarmantă, cu o creștere constantă de cazuri, în special în rândul adolescenților.
[eadvert]
Potrivit datelor recente, numărul cazurilor confirmate și probabile înregistrate până la data de 10 aprilie 2024 în România depășește de patru ori cazuistica din aceeași perioadă a anului precedent. Mai grav este faptul că peste jumătate din aceste cazuri sunt înregistrate la copiii cu vârste cuprinse între 0 și 4 ani, semn că acoperirea vaccinală este suboptimală în această categorie de vârstă, spune dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Bihor.
Amenințare gravă Cunoscută sub denumirea populară de “tuse măgărească”, tusea convulsivă este o boală infecțioasă bacteriană acută cauzată de Bordetella pertussis. Cu toate că poate afecta persoanele de toate vârstele, tusea convulsivă poate avea consecințe severe, inclusiv fatale, în special în cazul sugarilor cu vârste sub 1 an, care nu au primit încă schema completă de vaccinare, avertizează șefa DSP Bihor.
,,Boala este extrem de contagioasă, cu până la 90% din contacții apropiați dezvoltând boala după contactul cu o persoană infectată. Transmiterea se face prin intermediul tusei și/sau strănutului”, spune medicul de sănătate publică.
Potrivit dr. Rahotă, simptomele tusei convulsive includ inițial o tuse ușoară, nas înfundat și stare subfebrilă, dar pot evolua rapid către o tuse violentă și necontrolabilă, cu episoade de apnee și vărsături.
,,Simptomele inițiale ale infecției cu Bordetella pertussis includ tuse ușoară, ocazională, nas înfundat / rinoree, stare subfebrilă, ulterior în evoluția bolii apărând: tuse violentă, necontrolabilă, care îngreunează respirația, la finalul accesului de tuse, inspirul adânc producând un zgomot asemănător răgetului emis de măgar (de aici termenul popular de „tuse măgărească”), episoade de apnee (oprire temporară a respirației) – în special la sugari, expectorații vâscoase, vărsături în timpul sau după încheierea accesului de tuse, oboseală extremă după accesele de tuse convulsivă.
În unele cazuri, urmare a presiunii abdominale din timpul acceselor de tuse și a contracției musculaturii toracice pot să apară complicații de tipul herniilor sau chiar a fracturilor costale. Episoadele de tuse pot să dureze câteva săptămâni sau luni de la debutul simptomelor (chiar și peste 10 săptămâni), infecția pertussis fiind cunoscută și sub denumirea „tusea de 100 de zile”.
Persoanele infectate sunt înalt contagioase timp de 2 săptămâni de la debutul tusei”, explică dr. Rahotă.
Tratament
Tratamentul constă în administrarea de antibiotice, care poate ajuta la prevenirea răspândirii infecției către alte persoane. În cazurile severe, este necesară spitalizarea și aplicarea măsurilor de izolare respiratorie.
,,Vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de prevenire a tusei convulsive. Schema completă de vaccinare include 5 doze de vaccin DTPa, administrate în timpul primului an de viață, la 6 ani și la 14 ani. De asemenea, se recomandă vaccinarea femeilor gravide în trimestrul III de sarcină pentru a proteja atât nou-născutul, cât și mama”, transmit reprezentanții DSP Bihor.
Este important ca populația să fie informată cu privire la gravitatea tusei convulsive și la importanța vaccinării.
În plus, respectarea măsurilor de igienă și protecție este esențială pentru prevenirea răspândirii bolii, în special în cazul persoanelor care vin în contact cu sugarii și copiii mici.
,,Îndemnăm comunitatea să răspundă pozitiv acestui apel la acțiune și să colaboreze cu autoritățile pentru a contracara răspândirea tusei convulsive în România”, zice dr. Daniela Rahotă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!