Vaccinarea cu Cantgrip (vaccinul distribuit sâmbătă şi duminică şi în Bihor) împotriva infecţiei cu A/H1N1 care se efectuează zilele acestea nu este recomandată persoanelor care sunt alergice.
Ministerul Sănătăţii a transmis că “vaccinul nu se va administra persoanelor care sunt alergice la proteinele din ou, neomicină sau zahăr” fiindcă aceste persoane pot face reacţii adverse grave (inclusiv şoc anafilactic) dacă se vaccinează.
O altă categorie de persoane care nu trebuie să accepte vaccinul anti gripă porcină e formată din oameni care vor avea o stare febrilă în ziua vaccinării. Dacă vor să se vaccineze ei vor trebui să se reprogrameze, întrucât niciun vaccin nu se administrează în stări de febrilitate.
Conform standardelor
Din prima tranşă de doze vor fi vaccinaţi elevii peste 16 ani, studenţii, personalul medico-sanitar şi angajaţi din serviciile speciale care “asigură securitatea naţională şi locală”, a informat Ministerul Sănătăţii.
Vaccinarea se efectuează la cabinetele medicilor de familie şi în cabinetele medicale şcolare, care trebuie să dea dovadă de “responsabilitate în vederea derulării în condiții optime a vaccinării”.
Ministerul Sănătăţii asigură că “vaccinul românesc a fost testat conform standardelor internaţionale de fabricaţie şi, din punct de vedere al modului de producere, este similar cu cel împotriva gripei de sezon”, primul român vaccinat anti-A/H1N1 fiind chiar secretarul de stat Adrian Streinu Cercel, care conduce practic Ministerul Sănătăţii. Streinu Cercel a precizat că “vaccinarea împotriva virusului pandemic este recomandată, dar nu obligatorie. Orice persoană poate lua decizia de a refuza vaccinarea, dar trebuie să fie conştientă că este singura modalitate de a se proteja pe sine şi pe cei din jurul său” de îmbolnăvirea prin gripă A/H1N1”.
Secretarul de stat a relatat că “vaccinul este o ştiinţă care însumează ani de studii şi de cercetare, iar Institutul Cantacunzino produce de 20 de ani vaccin antigripal, România fiind în primele 11 ţări ale lumii care face această imunizare”.
Reacţii adverse
Potrivit Ministerului Sănătăţii, vaccinul Cantgrip este un produs biologic obtinut prin cultivare pe ouă embrionate, tulpina virală utilizată fiind purificată, fragmentată și inactivată. Vaccinul nu conține adjuvanți.
Reacţiile adverse post vaccinare sunt similiare cu cele date de vaccinul gripal sezonier: roşeaţă la locul înţepăturii, durere la locul injectarii, uşoare stări febrile şi, în cazul persoanelor sensibile, alergii minore, stări de falsă răceală (la cei cu sistemul imunitar scăzut).
Pentru a avea efectul scontat, se impune doar o singură administrare de vaccin, nivelul maxim de protecţie survenind după 2 – 3 săptămâni. Administrarea se realizează prin injecţie intramusculară, în braţ (mușchiul deltoid) sau în coapsă (în partea antero-laterală). După administrare, toţi cei vaccinaţi vor fi supravegheaţi încă 15-20 minute, pentru a se putea oferi ajutor medical de urgenţă pe loc în caz de reacţie adversă uşoară, medie sau gravă.
De reţinut că în prima tranşă, în Bihor au fost aduse peste 40.000 de doze de vaccin pandemic Cantgrip. Acestea vor avea un circuit închis şi nu vor putea fi cumpărate din farmacii.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!