Veterani ai clubului timișorean „Alerg o Tură”, bursieri „Alerg pentru o Cauză” din trecut, copii de la 6 la 16 ani ori adulți de peste 50 de ani au alergat duminică ultimul segment, de 5 km, al ștafetei Timișoara – Beiuș, anume de la Pocola la Beiuș, în beneficiul elevilor fără resurse de la Colegiul Național „Samuil Vulcan”. Doar acest tronson a fost parcurs de 31 de alergători, alături de Remus Sime, inițiatorul proiectului, și Adrian Ciorna, președintele asociației Bunul Samaritean – partenerul ce implementează anual programul de burse în școala beiușeană. Ediția a V-a este la final, însă entuziasmul tuturor participanților este departe de a fi fost epuizat!
Ștafeta acestui an a impresionat prin participarea peste așteptări a copiilor, respectiv a bursierilor. Adrian Ciorna, alergând alături de Remus Sime, i-a spus acestuia din mers: „Remus, ștafeta aceasta are viitor!” „Da, are!”, a răspuns Remus privind în jur. Copiii unor familii de beiușeni au fost motivați de participarea colegei sau prietenei lor, Elena Ciorna: frații Robert și David Goicovici, Robert Egyed, Alexandra Macovei, Raul Fâșie, Darius Ardelean ori verișorii acesteia, Cosmina și Gavril Ciorna, sau fratele mai mic, Samuel, care nu a împlinit încă 7 ani. „Încercăm să-i învățăm pe copiii noștri și ai apropiaților să fie responsabili de mici față de semenul în nevoie. Ne costă timp, energie, antrenamente. Dar merită”, spune Nikolina Ciorna, mama Elenei și a lui Samuel.
De la Oradea, de la Facultatea de Educație Fizică și Sport, a alergat Delia Gligor. Aceasta este studentă în anul II și a parcurs cei 5 km fără probleme. A fost olimpică națională la sport și bursieră de merit a asociației în clasa a XII, la „Samuil Vulcan”. „Am venit să alerg pentru copiii care au nevoie. Îi încurajez să lucreze cât mai mult, să învețe, să vrea întotdeauna cât mai mult”, menționează Delia. Pe parcursul celor 5 km, Remus a motivat permanent alergătorii și i-a sprijinit moral pe cei de la urmă. Acesta a mărturisit că a fost foarte greu parcursul din județul Timiș, datorită căldurii excesive. În Bihor a fost mai răcoare și relativ mai ușor.
Donatori
S-au strâns deja peste 13.400 ron, conform platformei Galantom, la care donatorii pot contribui simplu, online. Organizatorii vor păstra deschisă această campanie de atragere de fonduri și sper să reușească să atingă suma de 25.000 ron, ca să depășească rezultatul ediției a IV-a. „Putem astfel ajuta un număr semnificativ de elevi de la «Samuil Vulcan», dar ne dorim și să-i ajutăm pentru prima oară pe bursierii care merg la facultate și acolo întâmpină, de asemenea, probleme financiare”, spune Adrian Ciorna. În trecut, asociația a întâlnit un caz de elevă de la „Samuil Vulcan” care a renunțat la arhitectură după anul întâi, datorită costurilor.
„Considerăm că lucrul acesta este inacceptabil”, continuă reprezentantul asociației beiușene. Un interes special i-a arătat proiectului Patricia Pelea, ea însăși liceeancă din Oradea, fiica lui Cătălin și Diana, absolvenți la „Samuil Vulcan”, promoția 1986. Patricia este foarte implicată în Leo „Black Eagle” Oradea, divizia de juniori a Clubului Leilor local și a mobilizat la „Nopți de vamă”, alături de tinerii ei colegi, resurse importante pentru burse.
La finish-ul din fața liceului, la ora 16:50, zecile de alergători au fost primiți cu flori, iar Remus a fost întâmpinat de mama sa, Maria. „Vă mulțumesc pentru primirea minunată, niciodată nu a fost atâta lume la sosirea noastră. Mulțumesc alergătorilor, colegilor de la Clubul „Alerg o Tură”, mamei mele, soției, copiilor și bursierilor. Ne vom strădui să le fim alături școlii și elevilor și în anii ce vin”, a spus Remus în discursul său. Au fost la sosire prof. Mihaela Ilieș, director adjunct, profesorii Bornuz, Ilie Rus, Claudia Buran, Denisa Fășie, Catrina Kovacs, Melania Egyed, părinți, colegi și bunica Maria Ciorna, mândră de nepoții ei participanți în cursă. Cei 23 de alergători cu angajament personal de atragere de fonduri au primit diplome de apreciere de la asociație, înmânate de Remus Sime. La fel, și alți 20 de simpli alergători. Unii dintre aceștia nu au mai ajuns la Beiuș, parcurgând distanțe mari doar în județul Timiș sau Arad. Printre beiușenii cei mai angajați se numără și Călin Munteanu, absolvent la „Samuil Vulcan” și în prezent inginer la European Drink s. Acesta a alergat ultimii 20 km ai ștafetei, de la Șoimi. „A fost foarte greu, mă antrenam alergând câte o oră încontinuu, dar am reușit”, spune Călin. Acesta este un exemplu al faptului că beiușenii devin de la an la an tot mai angajați în acest proiect. Iar trecerea liniei de sosire a lui Remus cu Samuel, băiețelul de nici 7 ani, ne arată că programul are viitor.
Cei care doresc să se alăture elevilor în nevoie și „Alerg pentru o Cauză” 2016 până pe 30 septembrie sunt invitaţi să facă o donaţie în următorul cont: Asociatia „Bunul Samaritean Beius” IBAN: RO83RNCB0034021802850001, SWIFT: RNCBROBU, Banca Comerciala Romana, Sucursala Beiuș, str. Piața Samuil Vulcan 11, Beiuș, Bihor, 415200. Alternativ, donațiile se pot face simplu, online via http://bunulsamaritean.galantom.ro/ unde pot alege să doneze în numele unui voluntar alergător preferat. După încheierea campaniei va debuta procesul de aplicare și selecție a beneficiarilor, la debutul lunii octombrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!