Un astfel de sistem e menit să avantajeze partidele mici. De alegerile în două tururi e afectat și UDMR, care riscă să fie scos din cursă în comunități unde maghiarii nu sunt majoritari. Principalii beneficiari ai alegerilor cu un singur tur de scrutin sunt PNL și PSD. Sunt primari PNL, precum tânărul primar de Aștileu Ionuț Lazăr care spune că „un primar puternic, care știe ce a făcut pentru comunitatea lui nu trebuie să aibă nici o problemă dacă alegerile sunt într-un tur sau în două tururi”.
Primarul de Aștileu argumentează punctul său de vedere cu faptul că dintr-un tur iese un primar care poate exprima doar opțiunea a 15-20% din populație, deci unul care nu poate revendica că e reprezentativ, că are susținere. Primarul Beiușului, Petru Mlendea a preferat să-și exprime opinia „din perspectiva cetățeanului”, mărturisind că nici nu își mai dorește să candideze.
„Cred că e mai bine într-un singur tur, deoarece părerea cetățeanului e mai concludentă, chiar și în ceea ce privește un candidat independent, decât a unei găști de partid care încearcă să impună o persoană”. „Nu mă ascund de nici un sistem de alegeri, indiferent că e într-un tur de scrutin sau două”, spune primarul Aleșdului, Ioan Todoca
„În două tururi se pot obține rezultate frumoase”. „Un primar bun câștigă fluierând”.
Sunt argumente, încurajări pe care Președintele Iohannis le-a transmis liberalilor, în urmă cu două zile, încercând să-i convingă să introducă două tururi de scrutin la alegerile locale. Întâlnirea șefului Statului cu reprezentanții Guvernului vine după ce organizarea alegerilor locale în două tururi a fost respinsă de Senat, pe 16 octombrie.
Acesta era un proiect al USR, o condiție pusă de mai multe partide, pentru a susține Guvernul Orban. Potrivit proiectului de lege, un al doilea de scrutin pentru alegerea primarilor în două tururi ar fi organizat dacă niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi. Turul doi se organizează la două săptămâni de la primul tur de scrutin.
Nevoia de legitimitate
Ulterior, în campania electorală, Președintele a revenit asupra acestei teme: „Sunt de părere că trebuie să revenim la alegerea în două tururi pentru primari și acest lucru, sigur, se poate rezolva dacă în Parlament se formează o majoritate pentru această opțiune. Alegerea într-un tur nu este, pur și simplu, potrivită. Un primar are nevoie de o legitimare puternică prin vot, pentru a-și pune în practică proiectele”, precizând totodată că introducerea acestui sistem prin ordonanță de urgență „nu este o soluție grozavă”.
Acum, proaspătul instalat Guvern Orban e presat de partenerii din Parlament să ia o decizie cât mai rapidă pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi. În schimb, aleşii PNL au transmis că nu vor schimbarea legii electorale, pentru că vor securizarea mandatului lor.
Proiectul USR, la votul final
În opoziție, liberalii au susținut sus și tare că vor alegeri în două tururi, au susţinut că vor schimbarea legii electorale. La îndemâna liberalilor mai rămâne doar soluţia adoptării în Parlament a unui proiect al USR care prevede schimbarea legii electorale de alegere a aleşilor locali.
Proiectul a fost respins de Comisia de administraţie şi va ajunge în această săptămână în plenul Camerei Deputaţilor, pentru votul final. Un mare semn de întrebare planează asupra faptului dacă guvernul va reuși să strângă numărul necesar de voturi.
Cum sunt avantajați primarii
Primarii liberali în funcție și-au făcut calculele recunoscând însă că nu au fost consultați de conducerea formațiunii înainte de a face o asemenea promisiune în spațiul public. „Pe mine, primar în funcție, mă avantajează un singur tur de scrutin.Nu am însă nici o problemă, nici o teamă dacă alegerile locale se fac în două tururi”, a spus primarul Aleșdului Ioan Todoca.
Întrebat de situația concretă de la Aleșd, acolo unde liberalii s-au impus detașat la alegerile Prezidențiale, alegeri considerate o bună repetiție pentru cele parlamentare și locale, șeful Primăriei Aleșd a spus că de pe urma alegerilor în două tururi ar avea de câștigat USR, formațiune care la aceste alegeri a obținut la Aleșd un scor în jur de 10%. „Nu mă ascund însă nici de alegerile într-un tur, nici de alegerile în două tururi. Oamenii să aleagă pe cine merită, ei știu ce își doresc”, a spus primarul Aleșdului.
Mlendea nu ar mai candida
Primarul Beiușului Petru Mlendea consideră că trebuia făcut un efort și „trebuia început cu votul uninominal la primar și la consilieri . Dacă cineva confirma ca și consilier, atunci poți să-l scoți candidat de primar. Dacă nu are girul oamenilor, nu ai de ce să-l scoți candidat”, și-a expus primarul Beiușului punctul de vedere. Șeful Primăriei Beiuș e adept al alegerilor dintr-un singur tur. Și aceasta din perspectiva omului care nu mai dorește să candidedeze pentru un alt mandat.
„În turul doi se asociază 2-3 partide care nu au candidat. Eu cred că trebuie să primeze părerea cetățeanului, a omului chiar și atunci când în luptă e un independent, cred că părerea omului e mai concludentă decât a unei găști de partid care impune o persoană… Este clar că în sistemul cu un tur de scrutin sunt avantajați candidați partidelor cu mulți membri, cu structuri de partid în spate”, a concluzionat primarul Beiușului.
Trimite articolul
Xparca a mai fost adusa in discutie problema asta inainte de a cadea guvernul Dancila, si s-a ajuns la concluzia ca e prea tarziu pentru a schimba legea pentru ca urmatoarele alegeri sunt prea aproape. deci ori discutam despre 2024, ori suntem la nivelul “unirea cu republica Moldova”.
alegerea primarilor si presedintilor cl si judetene intr-un singur tur de scrutin este o prostie fara margini a politrucilor parveniti, care s-au batut joc de lege si democratie, aceasta lege trebuie modificata urgent .
Poate fi şi in 3 scrutinuri, tot mãrie e.