Etnicii maghiari din România mai au câteva zile la dispoziție să voteze în alegerile din Ungaria. Votul prin corespondență trebuie să ajungă la Budapesta duminică, 3 aprilie, când au loc alegerile legislative în țara vecină.
[eadvert]
Partidele maghiare din România, inclusiv cele din Bihor, au dus o campanie foarte activă în rândul comunității maghiare, organizând întâlniri în sate, comune și orașe din județ, pentru a-i ajuta pe oameni să se înscrie în procesul electoral și să îi îndrume în ceea ce privește votul prin corespondență. Până pe 2 aprilie, birourile UDMR lucrează cu program prelungit, pentru a putea oferi asistență celor care votează pe ultima sută de metri.
„Dacă aveți nevoie de ajutor, căutați colegii noștri la sediul din interiorul Palatului Vulturul Negru al organizației județene RMDSZ Bihar (Szent László str. 2-4. număr)”, este anunțul postat pe pagina de Facebook a UDMR Bihor.
Partidul Popular Maghiar din Transilvania postează întruna îndemnuri pentru populația maghiară să voteze, venind cu exemplele unor seniori care și-au dat deja votul.
Să nu se bazeze pe Poșta Română
Aceasta campanie a făcut și victime. Este vorba de Poșta Româna care se consideră „denigrată” după ce PPMT îi îndeamnă pe maghiarii care votează pentru scrutinul din Ungaria să nu aibă încredere să își lase votul la oficiul poștal, ci să îl ducă la sediile partidului sau ale Consiliului Național Maghiar din Transilvania.
„În acest fel, votul dumneavoastră va ajunge la Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca și Miercurea Ciuc în timp util și în siguranță”, este îndemnul celor de la PPMT. Acest mesaj a determinat Poșta Română să reacționeze.
„În urma verificărilor efectuate, am fost înștiințați că, la solicitarea Asociației EMNT (Erdelyi Magyar Neppart Tanacs), Cluj-Napoca, a fost realizat un spot publicitar și difuzat la postul “Radio GaGa” prin care oamenii sunt îndemnați să nu folosească serviciile Poștei Române, ci să folosească variante alternative. De asemenea, pe pagina de Facebook a formațiunii politice Erdelyi Magyar Neppart (Partidul Popular Maghiar din Transilvania) se regăsesc postate imagini cu flyerele care circulă în mai multe localități din Ardeal, cu același mesaj denigrator la adresa Companiei Naționale Poșta Română: «Nu lăsa votul tău pe seama serviciilor poștale!». Asocierea sintagmei «serviciile poștale» cu Poșta Română este evidentă, întrucât nu există alt operator poștal care transportă acest tip de corespondență în România”, a transmis compania, printr-un comunicat de presă.
Sursa citată spune că această campanie de denigrare a „creat frustrare în rândul factorilor poștali care au distribuit impecabil, în toată această perioadă, peste 300.000 de plicuri conținând buletine de vot către populația din zonă”.
„Poșta Română a căzut victimă într-o dispută politică, în contextul acestor alegeri, fără a avea legătură cu calitatea serviciilor pe care le oferă”, se mai arată în comunicat.
Voturile nu ajung la timp…
Președintele PPMT, Csomortányi István, a explicat care sunt motivele pentru care nu recomandă utilizarea serviciilor Poștei Române: „Votul prin corespondență trebuie să ajungă înapoi la Biroul Electoral Central de la Budapesta până pe data de 3 aprilie, asta înseamnă până duminică. Dacă cineva trimite votul săptămâna asta prin poștă, are toate șansele ca votul lui să nu ajungă la timp la Budapesta, pentru că este o procedură de corespondență internațională. De aceea propunem ca cei care vor ca votul lor să ajungă sigur unde trebuie, să se folosească de ajutorul nostru, pentru că noi avem o legătură permanentă cu Consulatul General al Ungariei de la Cluj și toate plicurile primite de la cetățeni, în cel mai scurt timp le trimitem la consulat.”
Pe de altă parte, UDMR Bihor susține că votul prin poștă s-a desfășurat fără probleme.
„În principiu nu am auzit să fie probleme. Trebuie să mulțumesc Poștei Române că și-a făcut treaba. În localitățile noastre nu au existat întârzieri. Cu câțiva ani în urmă au venit sesizări multe, anul acesta nu am avut. Sunt câteva persoane care nu au primit plicul, însă au fost probleme la înregistrare și au fost îndrumate către consulat”, a explicat președintele executiv al organizației, Szabó Ödön.
El a precizat că la aceste alegeri, numărul maghiarilor din Bihor înscriși pe listele electorale din Ungaria este aproximativ egal cu cel de acum patru ani.
Bani din Ungaria
Toată această campanie dusă de partide pentru voturile maghiarilor din România are o miză: banii care vin de la guvernul maghiar spre comunitățile de aici. Viktor Orban a trimis, prin guvernul din țara vecină, mulți bani pentru maghiarii de aici (universități, baze sportive, afaceri private, etc.), iar partidele maghiare de la noi vor să se asigure că banii de la Budapesta vor continua să vină.
Iar în scrutinul de acum, după 12 ani petrecuți la conducerea țării, Viktor Orban, președintele FIDESZ, se confruntă cu cele mai strânse alegeri, după ce opoziția din Ungaria a venit cu un sigur candidat pentru funcția de premier, Peter Marki-Zay, în vârstă de 49 de ani, primarul unei comune din țara vecină.
UDMR vs PPMT
Vizita în România a candidatului opoziției maghiare la alegerile din Ungaria, Márki-Zay Péter, a iscat un scandal între PPMT și UDMR. Csomortányi, președintele PPMT, a atacat UDMR după întâlnirea lui Márki-Zay Péter cu fostul președinte al UDMR, Markó Béla, solicitând din partea liderului Kelemen Hunor să spună „care este poziția reală a organizației” față de liderul opoziției din Ungaria.
„Noi maghiarii din Transilvania avem experiența ultimilor 12 ani, când am avut guvernul actual de la Budapesta. Știm care a fost relația dintre ei și comunitățile maghiare de peste hotare, a avut loc o perioadă de dezvoltare în aceste relații, o perioadă de dezvoltare a acestor comunități și cred că ar fi bine ca această perioadă înfloritoare ar putea să se continue. Avem o experiență de opt ani, legat de opoziția actuală din Ungaria. Între 2002 și 2010 au fost la guvernare și în acea perioadă am avut foarte multe chestiuni din cauza cărora am avut de suferit ca și comunități din țările din jurul statului maghiar. A fost un guvern care nu s-a ocupat de problemele comunității maghiare de peste graniță, ba mai mult, a dus campanii electorale direcționate împotriva acestor comunități, a produs o dezbinare în interiorul comunității maghiare și cred că nu ar trebui să revenim la acea perioadă”, ne-a declarat Csomortányi.
Szabó Ödön, președintele executiv al UDMR Bihor a declarat că liderul partidului și-a exprimat deja punctul de vedere legat de acest subiect.
„Domnul Csomortányi este un politician descalificat prin gestul antisemit și prin declarațiile prin care a încercat să spele agresiunea din vecini (n.red. Ucraina). A fost condamnat definitiv și irevocabil pentru salut nazist și până ce nu lămurește acestă chestiune, nu își cere scuze, nu recunoaște, nu are cine să stea de vorbă cu dumnealui”, a precizat Ödön.
Trimite articolul
XNu votati cu fidesz si orban simpatizantul lui putin, votati cu celelalte partide din opozitie, partidul lui orban a guvernat de mai bine de 10 ani iar opozitia si presa libera a fost redusa la tacere.
-
Ciocu mic!
-
Hajrá FIDESZ !
Bai baiatule, Bai Orbane ce ai cu Posta Romana. Prelungeste alegerile si fura voturile ca Basescu si Clotiloaie. M
Bai n-ai invatat nimic nici de la Putin sau de la Bideu in State. Toti le fura.
Posta romana este o mare pierdere de bani ar trebui desfiintata, inutila si corupta de peste 30 de ani .