Este ales candidatul care a întrunit în primul tur de scrutin majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente. Dacă niciun candidat nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin. Acesta are loc la două săptămâni de la primul tur de scrutin. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.
Pentru alegerile prezidenţiale au fost alocate 152 milioane de lei, cu aproape 13 milioane mai puţin decât la alegerile parlamentare din noiembrie 2008. La precedentele alegeri parlamentare şi prezidenţiale, din noiembrie 2004, au fost alocate 84,46 milioane de lei.
Curtea Constituţională veghează la respectarea în întreaga ţară a prevederilor legale şi confirmă rezultatele sufragiului. Tot Curtea Constituţională este cea care poate anula alegerile.
Cererea de anulare a alegerilor se poate face de către partidele şi candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării. Cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.
Dupa închiderea sălii unde se votează, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, în prezenţa celorlalţi membri, efectuează operaţiunile de numărare a buletinelor de vot şi de consemnare a rezultatului votării.
Aceste rezultate sunt centralizate la nivelul biroului electoral judeţean şi cel al sectoarelor municipiului Bucureşti şi apoi la Biroul Electoral Central. Curtea Constituţională validează rezultatul fiecărui tur de scrutin, asigură publicarea rezultatului alegerilor în mass-media şi in Monitorul Oficial al României, Partea I, pentru fiecare tur de scrutin şi validează rezultatul alegerilor pentru preşedintele ales.
Călin Corpaş
Citiți principiile noastre de moderare aici!