Apar imagini cu primarul comunei Lugașu de Jos, Levente Sorban (UDMR) asistând la procesul de vot, așezat pe un scaun, cu masca sub nas. Candidații au dreptul de a asista la procesul de vot, fără a-l influența sau perturba în vreun fel. Dar iată că liberalii reclamă faptul că Lucian Voicu Ivan – candidatul PNL la Primăria Lugașu de Jos – a fost împiedicat să asiste la procesul de votare. E luptă electorală acerbă la Lugaș, între candidatul UDMR, primarul în funcție Sorban și candidatul liberal. Cu doar două zile înainte de alegeri, primarul Sorban îi premiase cu bani pe consătenii ce împliniseră 25 de ani de căsnicie.
Primarul în funcție ar fi fost avantajat de către președinta biroului secției de vot nr. 438 din Lugaș, Berzovan Loredana. Această secție de vot are arondați aproape jumătate din numărul total al alegătorilor înscriși pe listele electorale, din comuna Lugașu de Jos. Adică circa 1.300 de persoane dintr-un total de aproximativ 2.700 de persoane.
[eadvert]
Într-o adresă trimisă Biroului Electoral de Circumscripție, prezidat de avocatul Cornelia Ilaș, Lucian Voicu Ivan (PNL) reclamă faptul că președinta secției de votare nr. 438 Lugașu de Jos i-a interzis accesul în secția de vot, la ora 8, motivându-se ca aglomerarea secției. În timp ce primarul Sorban a fost acceptat în secție ore în șir.
“La ora 8, i-am cerut voie doamnei președinte, dar mi-a spus că sunt deja 15 persoane în sală și nu are voie să lase mai mult de 15. Dar tot 15 persoane erau și la ora 9, la 10, la 12 și la ora 13. Acum a ieșit dl Sorban din secția de vot (la ora 14 – n.red.). Dumnealui a stat în secția de vot de la ora 7 și până acum, la ora 14. Am depus sesizare la biroului electoral de circumscripție Lugașu de Jos (președinte avocat Cornelia Ilaș – n.red.) și am primit acum un răspuns, cum că se va face un program și în baza lui candidații vor putea sta în secția de vot, cu rândul. Adică câte o jumătate de oră fiecare candidat, după ce domnul Sorban a sta de la ora 7 până la ora 14. A încercat să facă o mică presiune psihologică asupra oamenilor”, ne-a declarat candidatul PNL pentru Primăria Lugașu de Jos, Voicu Lucian Ivan, cunoscut de la Pita Lugaș.
O altă problemă semnalată de liberali e faptul că sunt alegători care intră în cabina de vot, însoțiți de personalul auxiliar desemnat de primar, fără ca însoțitorii să le fie aparținători ai familiei.
Urnă desigilată, alegători întorși din drum, la Urvind
Tot PNL a sesizat atât Biroul Electoral Județean, cât și Inspectoratul Județean de Poliție, despre nereguli constatate la Urvind, sat aparținător comunei Lugașu de Jos. “Au desigilat urna,au anulat toate voturile și, deși oamenii votaseră deja, i-au chemat să voteze încă o dată. Este vot multiplu! În urmă erau deja 13 – 14 pentru Consiliul Județean și Consiliul Local și 27 de buletine de vot introduse în urnă, cu candidații la funcția de primar. Președintele secției și-a dat seama că a uitat să pună ștampila de control, pe buletine. Fără ștampila de control, toate sunt nule, pe lege. Dându-și seama că au votat fără ștampilă de control și urmau să fie anulate oricum, au desigilat urna, au anulat buletinele din urnă și i-au chemat pe oameni să voteze încă o dată. Așa ceva nu am mai auzit niciodată. Disperarea este maximă la Sorban Levente”, acuză deputatul Ioan Cupșa (PNL).
Contactați de JURNAL BIHOREAN & BIHON.RO, șeful IPJ Bihor, chestorul-șef Alin Haniș și președintele BEJ Bihor, jud. Radu Harja văd lucrurile altfel.
“S-au dat, din greșeală, niște buletine de vot în plus, alegători, deoarece buletinele de vot pentru primar sunt, practic, o singură foaie, cu 4 pagini, iar buletinele de vot erau prinse câte patru. Oamenii au votat corect, doar că în urnă erau mai multe buletine de vot. Fiind în preajmă cei 13 votanți, s-a luat decizia de a se desigila urna, de a se anula buletinele de vot și s-a reluat procedura de vot. Cei din secția de vot s-au consultat cu mine. Nu s-a creat niciun fel de prejudiciu, dar se fac verificări pe toate liniile”, ne-a declarat judecătorul Harja.
Nu e o chestiune foarte gravă, dacă s-a consultat cu BEJ și s-a respectat procedura. S-a făcut proces-verbal. Vom vedea ulterior. Dacă nu s-a respectat procedat, e posibil să fie vorba de un abuz. Mereu sunt probleme la Lugaș”, ne-a declarat chestorul-șef de poliție, Alin Haniș.
Reacția lui Sorban: Liberalii fac presiuni!
Primarul Sorban Levente (UDMR) nu este de acord cu programul propus de Cornelia Ilaș, președinta biroului electoral de circumscripție Lugaș, privind prezența prin rotație a candidaților partidelor, în secțiile de vot din Lugașu de Jos, pentru asigurarea distanțării fizice, în cadrul procesului electoral.
“A propus un program, dar cu care eu nu sunt de acord. Acum sunt 12, în secția de vot. Am spus că e dreptul meu să stau, că nu depășim 15, în secția de vot”, spune Sorban, motivându-și insistența de a petrece timp îndelungat în secțiile de vot, deoarece simte nevoia de a echilibra balanța, cu PNL. “Vreau să văd procesul de vot. PNL a pus reprezentant din partea USR, PMP și PPMT. Toți sunt nominalizați de PNL Lugaș. Ei pun presiune. Cam asta e ideea, să echilibrăm”, motivează primarul.
Întrebat dacă nu cumva influențează, pune presiune pe alegători, prin simpla sa prezență în secția de vot, Sorban a răspuns astfel:
“Cum pot să pun presiune acolo? Nu intru cu oamenii în cabina de vot, nu vorbesc cu oamenii. Am dreptul legal să stau în secție”.
Sorban neagă și faptul că liberalului Ivan – contracandidatul său la șefia Primăriei – i s-a interzis accesul în secție. “Eu nu a vrut să stea. El vroia să nu stea. Dar a stat câte un consilier local (de la PNL – n.red.). Urs Marius. Groza Paul. A stat și Manea Ovidiu. Nu știu ce vor. Ei vor să nu stea nimeni sau nu știu ce vor”, reacționează udemeristul.
În ceea ce privește faptul că personal auxiliar desemnat de Primăria Lugaș intră în cabinele de vot, împreună cu unii alegători, Sorban Levente spune că sunt cetățeni care cer sprijnul personalului auxiliar, pentru a vota, inclusiv intrând cu alegătorul în cabina de vot! Primăria a format acest corp al personalului auxiliar, dar auxiliarii nu sunt angajați ai primăriei, pretinde Sorban. Cine sunt? Sunt locuitori din comună. Chiar nu am vrut să aleg oameni apropiați de mine, nu sunt angajații Primăriei”, explică primarul în funcție.
Citiți principiile noastre de moderare aici!