„Eu sunt ce vreau, când vreau și unde vreau în ACA”, este răspunsul pe care i l-ar fi dat Ioan Fetea, actualul președinte al Asociației Crescătorilor de Albine (ACA) din România unui apicultor bihorean care a îndrăznit să aspire la funcția de președinte în cadrul Filialei ACA Bihor.
[eadvert]
Aflat la Oradea în data de 08.02.2021, în calitate și de director la SC Apicola Bihor SRL, locul unde se afla și sediul filialei ACA Bihor, președintele Ioan Fetea are un obiectiv important în această perioadă, organizarea alegerilor din asociație la nivel local și central, unde vrea să candideze pentru al patrulea mandat, spune Gheorghe Cociuban, apicultorul bihorean care vrea să candideze la funcția de președinte al ACA Bihor.
„Este vorba de alegerea președinților și a comitetelor directoare de filiale, dar și alcătuirea listelor de delegați care vor participa la Congresul Asociației pentru alegerea președintelui ACA România, eveniment prevăzut pentru 25 martie 2021, conform unor surse, neanunțat public sau pe site-ul asociației www.aca.org.ro”, ne-a dezvăluit Gheorghe Cociuban.
Acesta este extrem de indignat de ceea ce se petrece în asociație. „Tocmai mi s-a refuzat înregistrarea unei adrese cu privire la modul de organizare a alegerilor locale. Am constatat că în ultimii ani, atât dl. președinte Ioan Fetea, ca reprezentant al ACA România, cât și dl. Gheorghe Horgea, președinte al filialei Bihor, dau dovada de o lipsă totală de transparență în relația cu apicultorii”, acuză apicultorul.
Alegeri nestatutare
Acesta spune că a aflat întâmplător că se organizează alegeri la nivelul filialei Bihor și s-a gândit să candideze la funcția de președinte, deoarece își dorește o reprezentare cât mai bună a apicultorilor din județ, lucru care le lipsește foarte mult, având în vedere numeroasele probleme cu care se confruntă apicultorii an de an, de la prețul mierii la tratamentele fitosanitare.
Cu o evidentă supărare, apicultorul Gheorghe Cociuban ne-a relatat că a constatat că aceste alegeri locale nu sunt organizate corect și statutar. De aceea, s-a prezentat la sediul filialei pentru a depune o adresă prin care cere ca, în calitate de candidat la funcția de președinte al filialei ACA Bihor, să fie informat în privința procedurii de votare. Acesta a primit un refuz categoric din partea președintelui Ioan Fetea, declarând că „nu primesc, nu se înregistrează nicio adresă…Puteți să o faceți și la președintele Iohannis”. Astfel, apicultorul spune că se vede nevoit să apeleze la orice modalitate pentru a îndrepta aceste derapaje de la democrația asociativă atât cât a mai rămas în ACA sub conducerea actuală.
În adresa refuzată a fi înregistrată de Ioan Fetea, Gheorghe Cociuban precizează că „se încearcă eludarea statutului ACA România prin simularea unor alegeri printr-o urnă mobilă, aflată la dispoziția contracandidatului timp de o săptămână, în perioada 8-15 februarie 2021, fiind amplasată la sediul SC Apicola Bihor SRL, unde acesta își desfasoară activitatea”.
Tot prin această adresă se solicită
„convocarea Comitetului director al ACA Bihor pentru prezentarea candidaților și a membrilor propuși, dar și stabilirea unei proceduri statutare, legale și democratice care să asigure egalitatea de șanse și transparența în procesul electoral, dar să se respecte și condițiile de restricții impuse de pandemie privind adunările, pentru toți participanții”.
Gheorghe Cociuban este de părere că pentru o bună derulare a acestor alegeri era necesară o procedură unitară pentru toate filialele, în context de pandemie, iar în lipsa posibilităților de întâlnire și organizare de ședințe, fiind necesară amânarea alegerilor și invocarea articolului 21 din statutul ACA România prin care se prevede alegerea unui președinte interimar de către Comitetul Director al ACA, deoarece actualul mandat al președintelui nu mai este valid.
Cociuban ne-a dezvăluit că mai mulți apicultori candidați în țară contestă calitatea de președinte a lui Ioan Fetea, aducând și dovezi că acesta nu a respectat statutul asociației când a fost ales președinte. Apicultorii acuză faptul că Fetea nu a făcut dovada de a fi membru al asociației de minim 10 ani și de a fi apicultor în sensul deținerii de familii de albine, conform prevederilor. art 14.
„Cel mai mult m-a șocat din afirmațiile dlui Ioan Fetea afirmația: «Eu sunt ce vreau, când vreau și unde vreau în ACA». Da… Probabil că graba de a organiza alegeri cu orice preț, acum și nu mai târziu, inclusiv cu riscul de a încălca legislația pandemiei, este și rezultatul faptului că președintele Ioan Fetea, cu clare metehne dictatoriale și de control absolut al sistemului ACA, se apropie de împlinirea vârstei de 65 de ani (oct. 2021) și doreste să mai prindă încă un mandat de patru ani”, ne-a relatat cu mâhnire apicultorul Gheoghe Cociuban.
Ce zice Ioan Fetea?
Ioan Fetea, președintele ACA România și vicepreședinte ACA Bihor ne-a declarat că tot la patru ani se fac alegeri la filialele locale. „Nu este treaba mea să preiau reclamațiile. Să o predea la președintele filialei Bihor. Recunosc că la supărare i-am spus să o predea la cine vrea, chiar și la președintele Iohannis. El a lucrat la noi și a plecat cu coada între picioare pe cale amiabilă. Să facă ce vrea. Poate să candideze. Pe mine nu mă interesează cine va fi președinte la Bihor”, a declarat Ioan Fetea.
Gheorghe Cociuban ne-a confirmat că a fost angajat la Filiala Bihor, dar a fost obligat să plece pentru că i s-a desființat postul. În ceea ce privește corectitudinea alegerilor și amplasarea urnei în biroul contracandidatului, președintele ACA România nu se teme că alegerile nu vor fi corecte, iar despre urnă a precizat că „dacă nu-i convine să stea lângă ea să o păzească sau să o ducă la el acasă”.
Referitor la alegerile din Bihor, Ioan Fetea spune că dacă nu vor fi statutare, dacă nu vor vota 2/3 dintre apicultorii bihoreni, va urma a doua rundă de alegeri față în față. Președintele va fi ales cu majoritatea simplă din numărul celor prezenți. Despre faptul că nu au fost prezentați candidații, președintele ACA România a spus că aceștia sunt prezentați pe buletinele de vot și pe geamul filialei locale.
„Dacă are bani, poate să-și prezinte candidatura în presă sau unde vrea el”, a subliniat șeful apicultorilor.
Acesta recunoaște că, deși s-au făcut multe lucruri, mai sunt însă multe de făcut pentru apicultorii bihoreni. Cât despre alegerile pe țară care vor avea loc în 25 martie, Ioan Fetea spune că va mai candida pentru un nou mandat și că pentru postul de președinte la nivel național sunt cinci candidați.
„În lumea apicultorilor ne cunoaștem între noi. El este pătimaș, dar eu nu am nimic cu el. Poate că la supărare i-am spus ceva”, a încheiat Ioan Fetea.
Una peste alta, lumea apicultorilor este faină, dar, ca albinele, când se enervează, nu-i ușor să scapi de înțepăturile lor.
Ioan Fetea FOTO: FAN
Gheorghe Cociuban FOTO: FACEBOOK
Urna din sediul filialei locale FOTO: FAN
Reclamația lui Gheorghe Cociuban FOTO: FAN
Trimite articolul
XStimate Domn Cociuban
Dacă nu ești pretențios, nu ai contestatat oficial debarcarea Dvstra din acel colectiv,chiar nu credeți ca faceți probleme de elementar bun simț acelor apicultori modești, cu bun simț când vreți să le fiți șef și D-LOR au o senzație de a-i lăsa in pace.Unde e bunul simț al părintilor, ai mei ai Dvstra. Am tel.0722336355.Respect!