Joi, cu o zi înainte de expirarea termenului de depunere a cererilor de finanţare, edilii au trecut prin Consiliul local proiectul şi apoi au dat fuga la Cluj-Napoca pentru a le depune la Agenţia de Dezvoltare Regională.
„Valoarea este mare pentru că pe această stradă se va realiza o canalizaţie tehnică de 1,5m/1,5 m, astfel că toţi deţinătorii de cabluri de pe stradă, inclusiv Electrica, vor trebui să şi le mute în subsol”, zice justifică viceprimarul Mircea Mălan.
Din trei variante de amenajare propuse – cu terasele lipite de clădiri, cu terasele pe mijloc sub corturi pătrate sau cu terase pe mijloc cu marchize retractabile, s-a optat pentru a treia. Pe ambele margini se va păstra vizibilitatea la vitrine şi accesul la locuinţe.
În proiect sunt prevăzuţi 300.000 de euro pentru marchizele cu deschidere în două părţi. Acestea sunt cumpărate şi montate de Primărie şi vor fi date în chirie localurilor de pe stradă.
„În subteranul fiecărei marchize este prevăzut acces la un canal tehnic de unde se poate lega un bar mobil la apă, canalizare sau curent”, mai zice Mălan.
Planşele reprezentând amenajarea străzii ca pietonal prezintă şi punctarea intersecţiei cu Pasajul Vulturul Negru, printr-o fântână şi un model în piatră, replică a rozetei din centrul pasajului.
Proiectul a fost semnat de designerul Adrian Sabău, şeful unei echipe de specialişti care a încasat 24.000 de euro pentru lucrare, conform viceprimarului. Materialele propuse pentru pasaj sunt identice cu cele din Piaţa Unirii – granit auriu pentru fântână, trani şi porfir din belşug.
Pentru Piaţa Unirii, materialele au fost cumpărate din Italia, foarte probabil se va păstra furnizorul şi pentru această extensie pietonală.
Şi hărmălaia?
Reamenajarea străzii a fost discutată cu riveranii în urmă cu câteva săptămâni. Cu deschiderea teraselor, există riscul evident ca hărmălaia din cluburi să fie scoasă pe în stradă. „Şi acum avem bâlciul în stradă, chiar mai mare cu toate maşinile care vin şi pleacă noaptea”, recunoaşte Mălan, care zice că s-a discutat şi o variantă de civilizare: „ne-am gândit la varianta de-a monta sistem audio la marchizele de pe stradă, unde să putem regla volumul şi să putem alege muzica, astfel încât localurile să nu fie tentate să se concureze”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!