Prefectura cere Consiliului Local şi, implicit, primarului Ilie Bolojan, s-o instaleze pe Anca Popescu (PNL) respectând legea. Ajunsă consilier local de curând, demnitate pe care o onorează, Anca Popescu (Raţiu) s-ar putea trezi fără funcţie, înainte să se acomodeze cu sala mare de şedinţe din Primărie. Prefectura consideră că nu s-a respectat procedura legală la propunerea şi instalarea ei în calitatea de membru al Consiliului Local. Aceasta deoarece propunerea ei nu este semnată şi ce ceilalţi co-lideri ai USL Bihor, alianţa politică pe lista căreia a candidat în 2012.
Prefectura solicită municipalităţii „reanalizarea în prima şedinţă a Consiliului Local Oradea a Hotărârii nr 572/29/09/2015, având ca obiect constatarea încetării de drept, prin demisie, a mandatului de consilier local al Municipiului Oradea a dlui Popa Dan Lucian şi validarea mandatului de consilier în cadrul Consiliului Local al Municipiului Oradea a dnei Popescu (Raţiu) Anca-Magdalena din partea Partidului Naţional Liberal”. „Motivele socilitării fiind atât de nelegaltate cât şi de invocare greşită a unor prevederi legale ca temeiuri de drept ale hotărârii”, arată Prefectura, precizând că dacă CL Oradea nu va intra în legalitate, va ataca hotărârea în contencios administrativ.
Semnături lipsă
Singura vină a Ancăi Popescu este aceea că a devenit consilier local într-un moment în care PNL şi PSD sunt la cuţite. Aceasta după ce în 2012 candidau la braţ. Prefectura indică faptul că documentele aferente propunerii Ancăi Popescu drept consilier local sunt incomplete. Şefa Serviciului Juridic din Prefectură, Alice Lupeş, spune că la Prefectură au ajuns doar o adresă de la PNL şi un referat de specialitate al Direcţiei Juridice din Primărie. „Legea prevede întocmirea unui referat semnat atât de primar, cât şi de secretarul municipiului. Există un referat de specialitate, semnat de Direcţia Juridică, însă nu e acelaşi referat”, arată Alice Lupeş. Altă problemă este faptul că propunerea Ancăi Popescu are girul preşedintelui PNL Bihor, Cornel Popa, însă nu şi co-preşedinţilor USL, Ioan Mang (PSD) şi Traian Bodea (PC). Chiar dacă USL nu mai există de facto, cele acorduri erau obligatorii, în urma candidaturii pe liste comune USL, în 2012. „Nu putem nega că lista cu candidaturi a fost înaintată de o alianţă politică, care că nu mai există faptic, dar nici nu a fost radiată din registru”, transmite Lupeş.
Reacţia PSD
Anca Popescu a fost validată consilier local la finele lunii septembrie, cu obiecţiile grupului PSD. Pesediştii atrăgeau atenţia că propunerea Ancăi Popescu nu are girul co-preşedinţilor USL, ci doar cel al liderului PNL Bihor. Atunci, în plenul Consiliului Local, secretarul Ionel Vila le-a atras atenţia pesediştilor că şi PSD a procedat la fel în cazul consilierului Adrian Stângă, aspect negat de către social-democraţi. Dimpotrivă, într-o conferinţă de presă organizată ulterior, liderul PSD Oradea, Liviu Sabău, sublinia tocmai cum PSD a aşteptat tot timpul după acordul liberalilor şi al PC, atât în CL Oradea, cât şi în Consiliul Judeţean, când a fost vorba despre o validare a unui nou membru în Consiliu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!