ALDE susţine referendumul de fuziune a Oradiei cu Sînmartinul, chiar dacă îşi păstrează retorica opozantă la adresa administraţiei locale. Pe secretarul general ALDE Bihor, Octavian Bara, nu îl deranjează faptul că primarul Ilie Bolojan organizează în Oradea un al treilea referendum pe această temă, de astă dată suprapus cu alegerile locale din 5 iunie. „Acest lucru (fuziunea – n.red.) trebuie să se întâmple, indiferent când”, afirmă Bara, care nu crede că cei din Băile Felix ar trebui să se teamă de impozitele Oradiei, mai cu seamă că vor beneficia de o perioadă de graţie. Omul de la ALDE îl apreciază pe primarul Ilie Bolojan, dar are rezerve în privinţa echipei sale din Primărie. „Poate că echipa lui Bolojan nu a fost la nivelul lui. Poate firmele nu au capacitate. Noi zicem că echipele nu-s bune”, spune Bara, referindu-se la modul greoi în care s-au derulat investiţiile din oraş. Unele nu au reuşit să se încadreze în termen şi, implicit, au pierdut din fondurile europene alocate iniţial.
„Cea mai neagră perioadă”
În schimb, co-preşedintele organizaţiei ALDE Oradea, Adrian Tunduc, se arată mult mai critic cu administraţia Bolojan. Acesta crede că Oradea trece prin „cea mai neagră perioadă a sa” de după Cel De-al Doilea Război Mondial, accentuând gradul de îndatorare, salariile mici şi exodul forţei de muncă. Tunduc speculează gradul de îndatorare actual al Oradiei, spre 70%, cauzat de cofinanţarea locală, prin credite bancare luate de Primărie şi afirmă că, din cauza acestui înalt, dar temporar grad de îndatorare, Oradea nu va mai putea accesa bani europeni, anii viitori. Tunduc face abstracţie, însă, de un aspect esenţial: gradul de îndatorare va scădea simţitor o dată ce Primăria va primi rambursările europene de pe proiectele pe care până acum le-a finanţat din acest credit-puncte. Tunduc crede că municipalitatea „a pus căruţa înaintea boilor”, atunci când a construit drumuri şi poduri. „Să ne ferească Dumnezeu ca lucrările nu fie terminate în iunie, că altfel toţi banii merg înapoi. 2017 va fi un an şi mai auster. Aşadar, la Oradea trăim doar ca să plătim lipsa de viziune a administraţiei locale, trăim prin suprataxare şi suntem în coadă, la salarii”, afirmă profesorul Tunduc, care consideră că singura salvare a Oradiei este fuziunea cu Sînmartinul. „Sper să nu fie un referendum şi la Sînmartin, pentru că avem semnale că nu ar trece. Dar noi susţinem fuziunea. Nu ne opunem unei viziuni de dezvoltare”, afirmă omul de la tribuna ALDE.
Octavian Bara îşi propune doi consilieri locali în Oradea şi patru în Consiliul Judeţean. ALDE nu are încă un candidat la Primărie, iar Bara susţine că ar vrea un candidat tehnocrat, susţinut de partid.
Citiți principiile noastre de moderare aici!